
3 způsoby, jak si doma připravit sušený česnek
Pokud nespotřebujete všechen česnek, který vypěstujete, je potřeba ho uskladnit. Přestože se postaráte o vhodné podmínky skladování, palice česneku mohou začít po čase klíčit nebo být napadeny plísní. Mnoho pěstitelů z tohoto důvodu dává přednost přímému sušení stroužků nebo plátků česneku. Zjistěte, který způsob je pro sušení skutečně tím nejlepším.
Efektivní sušení v sušičce
Usušit česnek v elektrické sušičce je poměrně jednoduché a rychlé. Navíc zůstane pěkně bílý, zachová si svou chuť a částečně i aroma. Můžete ho nakrájet na plátky nebo ho sušit v celku. Každý stroužek vždy ale překrojte alespoň na půl, aby pěkně proschnul. Následně sušte do křupava alespoň 6 hodin při nízké teplotě do 50 °C.
Tip: Přečtěte si, jak vybrat sušičku potravin.
Rychlé sušení v troubě
V troubě je sušení česneku nejrychlejší. Trvá přibližně 45 minut při cca 50 °C. Vyšší teploty sušení nejsou k česneku šetrné, berou mu sílu, chuť i aroma. Česnek můžete v troubě sušit stejně jako v sušičce, tedy na plátky nebo v celku. Nezapomeňte ale česnek na plechu čas od času promíchat, aby se nepřipekl.

Sušení při pokojové teplotě
Sušení česneku při pokojové teplotě trvá přibližně 7 dní, což mluví za vše. Plechy, pečicí papíry nebo fólie, na kterých se obvykle suší, přitom zabírají poměrně velkou plochu a zároveň nechávají česnek napospas všem nepříznivým vlivům, například plísním nebo škůdcům. Výhodou sušení při pokojové teplotě jsou potom především nízké náklady na provoz, a to téměř nulové.
Uskladněte sušený česnek, jak se patří
Sušený česnek by měl být pěkně křupavý a zároveň chutný. Můžete ho skladovat ve formě stroužků, plátků nebo ho namlít či nastrouhat na prášek, se kterým se lépe manipuluje. K tomu využijte buď mlýnek, nebo jemné struhadlo.
Rozemletý nebo nastrouhaný česnek následně skladujte ve skle na tmavém, chladném místě. Dejte si však pozor na přebytečnou vlhkost, kterou sušený česnek s radostí pohlcuje. Místo sypkého prášku se tak může rázem změnit v česnekovou hroudu.
Sušený česnek jako koření
Sušený česnek je skvělým pomocníkem v kuchyni, kde slouží jako dochucovadlo nebo koření. Namísto 2 stroužků je přitom potřeba alespoň půl lžičky sušeného koření. Záleží však na mnoha faktorech, které mohou sílu česneku snížit. Sušený česnek je následně možné využít například k dochucení polévek, masových pokrmů a spousty dalších jídel.

Na závěr bychom rádi poznamenali, že co se sušení česneku týče, vychází nám nejlépe využití elektrické sušičky. Jedná se v podstatě o zlatou střední cestu. Tento způsob sušení je totiž poměrně rychlý a k česneku velmi šetrný
Inspirujte se našimi recepty z domácího česneku.