Někdo ji miluje, jinému zase přijde hořká a trpká. Tak či tak se rukole musí nechat, že obsahuje opravdu celou řadu vitamínů, zlepšuje zažívání, posiluje imunitní systém a podporuje chuť k jídlu.
Všechny způsoby, jak si doma připravit sušený česnek
Pokud nespotřebujete všechen česnek, který vypěstujete, je potřeba ho správně uskladnit. Často se ale stává, že i když zajistíte česneku vhodné podmínky skladování, palice začnou po čase klíčit nebo je napadne plíseň. Aby pracně vypěstovaný česnek nepřišel nazmar, dává mnoho pěstitelů přednost jeho sušení. Přečtěte si, jak správně sušit česnek, jak dlouho sušit česnek a kde ho sušit.
Proč se pustit do sušení česneku?
Možná se obáváte, že po usušení ztratí česnek všechny benefity, pro které ho v kuchyni tak rádi využíváme. Ve skutečnosti ale bude česnek chutný i sušený a zůstane také výživově bohatý, jelikož je schopný si své antimikrobiální i antioxidační vlastnosti udržet.
Sušený česnek, ať už v podobě stroužků, plátků nebo namletého prášku slouží jako dochucovadlo nebo koření. Namísto 2 stroužků je přitom potřeba alespoň půl lžičky sušeného koření. Záleží však na mnoha faktorech, které mohou sílu česneku snížit.
Sušený česnek je tak možné použít například
- do marinád,
- do omáček,
- do polévek,
- na maso,
- do dresinků.
Inspirujte se našimi 4 recepty s domácím česnekem v hlavní roli.
Jak usušit česnek
Existuje hned několik metod sušení česneku a každá z nich má své plusy a mínusy. My se společně podíváme na tři nejčastější způsoby – sušení česneku v sušičce, sušení česneku v troubě a sušení při pokojové teplotě.
Nezapomeňte, že sušit byste měli vždy jen česnek, který je čerstvý a vypadá zdravě. To znamená, že na něm není vidět žádná plíseň ani hniloba.
Sušení česneku po sklizni
Chcete se pustit do sušení česneku hned po sklizni? Pak vytažené rostliny nezbavujte natě. Během sušení se ještě mohou z nati do cibule přemisťovat potřebné látky. Hlavičky očistěte od zeminy a svažte je po 10–15 kusech.
Svazky následně zavěste na suché, stinné, ale vzdušné místo, kde bude dostatečně proudit vzduch. Nejlépe zvolte teplou, suchou půdu, krytou verandu či dobře větranou garáž.
Česnek lze po sklizni sušit také tak, že jednotlivé rostliny rozložíte v tenkých vrstvách na rošt nebo do dřevěných bedýnek. Nedávejte je ale na přímé slunce a opět zvolte podobné místo jako u předchozí varianty.
SUŠÍCÍ SÍŤ URBAN 60CM
Tato sušící síť Urban Dry má velmi drobná síťová oka, takže nedochází k propadávání sušiny, má 6 pater o průměru 60cm s výškou 20cm a každé patro se uzavírá zipem.
DRYLINE DRYRACK 70X70CM
Síť na sušení bylinek nebo hub Dryline dryrack je ideální pro sušení v malém bytě či growboxu. Jednoduché složení a rozložení sušící sítě zabere jen několik minut.
KERR INTEGRA BOOST HUMIDITY KIT
Tato kompletní sada Kerr Integra Boost Humidity kit sestává ze sklenice z kvalitního silného skla o obsahu 946 ml, držáku na sáček Integra Boost, šest sáčků 4g Integra Boost 62% a vzduchotěsného víčka.
Efektivní sušení v sušičce
Sušička představuje poměrně jednoduchý a rychlý způsob, jak česnek usušit. Výhodou je, že česnek během procesu neztratí svou původní bílou barvu, zachová si svou chuť a částečně i aroma.
Jak sušit česnek v sušičce
Můžete ho nakrájet na plátky nebo sušit v celku. Každý stroužek ale vždy překrojte alespoň na půl, aby pěkně proschnul. Následně ho sušte do křupava při nízké teplotě do 50 °C. A pokud vás zajímá, jak dlouho se bude česnek v sušičce sušit, odpověď zní zhruba 6 hodin. Přečtěte si také, jak vybrat sušičku potravin.
Rychlé sušení česneku v troubě
Nedočkavce jistě potěší, že v troubě vám k usušení česneku stačí přibližně 45 minut při cca 50 °C. Vyšší teploty nedoporučujeme nastavovat, protože nejsou k česneku šetrné a berou mu sílu, chuť i aroma.
Česnek můžete v troubě sušit stejně jako v sušičce, tedy na plátky nebo v celku. Nezapomeňte ale česnek na plechu čas od času promíchat, aby se vám nepřipekl.
Sušení česneku při pokojové teplotě
Česnek schne při pokojové teplotě přibližně 7 dní. Jedná se tudíž o zdaleka nejdelší proces, který je ale zároveň tím nejekologičtějším. Další výhodou jsou potom také nízké náklady na provoz, které jsou téměř nulové.
Myslete však na to, že plechy, pečicí papíry nebo fólie, na kterých se obvykle česnek suší, zabírají poměrně velkou plochu. A zároveň nechávají česnek napospas všem nepříznivým vlivům, jako jsou plísně nebo škůdci.
Uskladněte sušený česnek, jak se s(l)uší a patří
Správně usušený česnek poznáte tak, že bude pěkně křupavý a zároveň chutný. Skladovat ho můžete ve formě stroužků, plátků nebo ho namlít či nastrouhat na prášek.
Jak se dělá sušený mletý česnek
Připravte si doma jemný česnekový prášek a postupujte podle našeho návodu.
- Oloupejte stroužky česneku. Aby vám to šlo lépe, namočte je předtím na 30 minut do vody a uvidíme, jak snadno půjde slupka dolů.
- Nasypte stroužky do mixéru nebo do mlýnku a přidejte jednu lžíci soli. Pozor, aby stroužky nebyly mokré.
- Rozmixujte směs na pastu.
- Tu rozetřete v tenké vrstvě na plech s pečícím papírem a dejte ji sušit. Na slunci vám pasta uschne přibližně za 2–3 dny. Využít můžete ale i troubu.
- Jakmile česneková pasta ztmavne, rozlámejte ji na kousky.
- Ty pak opět rozmixujte, dokud se nepromění v prášek.
Rozemletý česnek skladujte ve skle na opět tmavém a chladném místě. Dejte si však pozor na přebytečnou vlhkost, kterou sušený česnek s radostí pohlcuje. Místo sypkého prášku se tak může rázem změnit v česnekovou hroudu.
Náš TIP
Kterou cestou sušení česneku bychom se vydali my? Vsadili bychom na elektrickou sušičku. Považujeme ji za zlatou střední cestu, která je poměrně rychlá a k česneku velmi šetrná.
Suším, sušíš, sušíme
Správně usušený a uskladněný česnek vám vydrží i několik sezon. Je vhodný na přípravu řady pokrmů a lépe se s ním pracuje. Pusťte se do sušení česneku i vy a pořiďte si vše, co potřebujete na našem e-shopu.
0 komentářů k zobrazení