Někdo ji miluje, jinému zase přijde hořká a trpká. Tak či tak se rukole musí nechat, že obsahuje opravdu celou řadu vitamínů, zlepšuje zažívání, posiluje imunitní systém a podporuje chuť k jídlu.
4 sladké recepty z konopného másla: Upečte si čokoládový dort nebo jahodové muffiny
V prvé řadě je na místě napsat, že tímto článkem vás rozhodně nechceme učit péct „vysmáté koláčky“ ani jinak prosazovat halucinogenní účinky konopí. Jelikož je pěstování konopí pro vlastní potřebu v České republice legální, pokud je obsah THC v rostlinkách do 0,3 %, určitě neuškodí, když ke svému kuchařskému umění využijete menší než malé množství konopí. Ba naopak, díky následujícím receptům můžete prospět svému zdraví, a to v chutné formě.
Připravte si doma z konopí lahodné dobroty. V minulém článku jsme si popsali, jak vyrobit konopné máslo. Dnes vám představíme nejoblíbenější recepty, ve kterých ho můžete použít. Tak dobrou chuť!
Jahodové muffiny
Pokud milujete jahody a muffiny, tak je tento recept pro vás jako stvořený. Spojuje v sobě totiž obojí. A navrch je v něm trocha konopného másla, které vám uleví, když bude potřeba. Tohle pečení je skutečně rychlé a zvládne ho i chlap, který do kuchyně normálně nechodí.
Co budete potřebovat:
1 hrnek mouky
½ hrnku ovesných vloček
2 lžičky prášku do pečiva
¼ hrnku cukru
½ lžičky soli
1 velké vejce
¼ hrnku konopného másla
1 hrnek mléka
1 hrnek čerstvých jahod
Jak postupovat:
Ve velké míse smíchejte dohromady ovesné vločky, mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl. V menší míse rozmixujte vejce, mléko a konopné máslo. Ve směsi ve větší míse udělejte důlek a vlijte do něj tekutý obsah menší misky. Jemně rozmíchejte, ale ne do hladka, směs by měla zůstat hrudkovitá. Opatrně vložte jahody, můžete je předem nakrájet na půlky nebo čtvrtky.
Směs pomalu vlijte do připraveného plechu na muffiny, každý důlek zaplňte asi do dvou třetin. Muffiny pečte 25–30 minut v troubě předehřáté na 180–200 °C. Po vytažení z trouby nechejte vychladnout a těšte se na neodolatelnou pochoutku.
Čokoládový dort bez mouky
Ať už jste citliví na lepek, nebo ne, tento dort vás určitě dostane. Chutná skvěle a nepoznáte, že v něm není mouka. Bezlepkáři a milovníci receptů bez mouky, hurá do práce!
Připravte si:
½ hrnku rozpuštěného konopného másla
½ hrnku rozpuštěného klasického másla
½ hrnku vody
¼ lžičky soli
¾ hrnku bílého cukru
60 g hořké čokolády
6 vajec
Jak na to:
Předehřejte troubu na 150 °C. Formu vymažte tukem. V kastrolu na středním plameni smíchejte vodu, cukr a sůl, dokud se vše nerozpustí. Odstraňte z ohně. Pak nechte ve vodní lázni rozpustit čokoládu.
Rozmixujte rozpuštěnou čokoládu, konopné máslo, klasické máslo a cukrovou směs, dokud se nespojí. Vmíchejte vejce po dvou. Poté směs vlijte do připravené formy. A teď naše finta, díky které se dort upeče přesně, jak má: vložte formu do většího hrnce, který naplníte vodou tak, aby dosahovala do poloviny formy.
Pečte asi 45 minut. Poté nechejte čokoládový dort 8 hodin v ledničce.
Konopné palačinky
Nevíte, co byste si o víkendu dali na pozdní brunch? Co takhle lahodné palačinky s konopným máslem? Aby byl recept kompletně „konopný“, můžete do něj použít velmi zdravou konopnou mouku. Nejenže je bezlepková, ale navíc plná vlákniny, hořčíku a vitamínů řady B. Pokud nechcete, aby se změnila chuť výsledné dobroty, smíchejte pšeničnou mouku s konopnou v poměru 70 : 30.
Když do tohoto nebo i jakéhokoliv jiného receptu přidáte navíc konopný protein, který se vyrábí ze samičích rostlin konopí setého (Cannabis sativa), rázem získáte výživnou fitness snídani nebo svačinku.
Připravte si:
1 vejce
1 a ¼ hrnku mléka
2 lžíce konopného másla
1 a ¼ hrnku hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
¼ lžičky soli
Jak na to:
Rozmixujte vejce, mléko a konopné máslo ve větší misce. Smíchejte dohromady suché ingredience, přidejte do nich tekutou směs a míchejte, dokud nebude těsto hladké.
Palačinky smažte po jedné na pánvi. Jakmile se na povrchu palačinky začnou tvořit bubliny, znamená to, že ji můžete obrátit. Palačinky lze baštit jak nasladko s čokoládovou pomazánkou, tvarohem, ovocem a marmeládou, tak naslano třeba se špenátem a slaninou.
Křupavé čokoládové sušenky
Milujete čokoládu? Tak si upečte křupavé čokoládové sušenky a budete se olizovat až za ušima. To vám garantujeme.
Co budete potřebovat:
½ hrnku konopného másla
½ hrnku klasického másla
1 a ½ hrnku bílého cukru
2 vejce
2 lžičky vanilkového extraktu
2 hrnky polohrubé mouky
⅔ hrnku kakaového prášku
¾ lžičky prášku do pečiva
¼ lžičky soli
2 hrnky čokoládových chipsů (kousků čokolády)
Jak na to:
Předehřejte troubu na 180 °C. Připravený plech vytřete tukem.
Rozmixujte konopné máslo, klasické máslo, cukr, prášek do pečiva, vejce, sůl a vanilkový extrakt, dokud se nespojí. Přidejte mouku a kakaový prášek a dobře smíchejte.
Z těsta ručně vytvořte placičky asi o průměru 2 cm a rovnoměrně je rozprostřete na plech, ať jsou od sebe alespoň 2–3 cm vzdálené.
Pečte 10 minut a servírujte sušenky teplé.
Dejte prostor konopnému máslu
Nenechávejte konopné máslo ležet v lednici a využijte ho do skvělých dezertů, ze kterých se vám budou sbíhat sliny. Ať už si dopřejete muffiny, palačinky nebo dort, vaše chuťové buňky vám poděkují. Pokud máte vlastní recept, v němž nechybí konopí, podělte se s námi o něj.
[…] V dnešním článku jsme si představili postupy, jak si jednoduše připravit v domácnosti konopnou tinkturu a konopné máslo. Oba produkty můžete využít nejrůznějšími způsoby, v následujícím článku vám prozradíme, jak využít konopné máslo. […]