Domácí pěstování hub
Sbírání hub je v Česku velmi oblíbenou činností, které se vášnivě oddávají celé rodiny i jednotlivci. Známou věcí nicméně je, že v některých zemích (Holandsko, Británie) rostou venkovní houby naprosto bez povšimnutí. Evropské národy, ale nejen ty, je tak vlastně možné dělit na mykofilní a mykofobní. Pokud máte houby rádi (a to předpokládáme, když si čtete tento článek), máte nyní možnost povýšit své hobby na novou úroveň. Některé druhy hub lze poměrně snadno pěstovat i v domácím prostředí – nebudete tak muset svou oblíbenou pochoutku shánět po lesích a zajistíte si její trvalý přísun.
Hlívu a žampiony najdete v tuzemských domácnostech nejčastěji
Žampiony jsou v umělém prostředí pěstovány dlouhodobě a oblíbenost hlívy ústřičné v současnosti stále roste. Pokud tedy s domácím pěstováním hub teprve začínáte, asi bychom vám doporučili začít nejlépe s těmito druhy – nejjednodušeji najdete potřebné informace a vybavení a určitě se i ve vašem okolí nalézá někdo, kdo s nimi má potřebné zkušenosti. Až sami nějaké zkušenosti s pěstováním hub získáte, určitě se nebudete muset (ani chtít) omezovat na tyto dvě houby. Můžete pěstovat také například penízovky, houby shitake nebo některé ještě méně známé druhy – třeba polničku, límcovku, opěnku nebo korálovec.
Čím při domácím pěstování hub začít?
Nejjednodušší je si nejprve v některém ze specializovaných e-shopů sehnat sadbu. Ta se dodává buď zrnitá, nebo jako tzv. kolíčky. Zrnitá je univerzální pro všechny druhy hub. Kolíčky se prodávají v sadě po několika kusech. Ty se nejlépe hodí pro sadbu do dřeva (nejlepší je olše nebo habr), kdy se dají do vyvrtané díry a zatmelí. Další možností, která je asi nejvhodnější pro úplné začátečníky, jsou už připravené balíky se substrátem a podhoubím. K těmto krabicím bývá přiložený podrobný návod, jak se o tuto sadbu starat. Nezapomeňte substrát pro houby před začátkem sadby sterilizovat, jinak vám místo hub poroste plíseň.
Jaké podmínky houby při domácím pěstování potřebují?
To záleží do jisté míry na tom, jaké houby pěstujete a v čem je pěstujete. Každý druh potřebuje pro růst speciální podmínky. Pro začátek si zapamatujte, že žampiony nepotřebují světlo, zatímco hlíva ano. Většinou se také používá takzvaná metoda šoku – nejprve houbám dopřejete vyšší teplotu (24–29 °C) a poté je umístíte do chladného prostředí o teplotě asi 14 °C. Tímto způsobem se probudí podhoubí a vy se můžete těšit na brzkou úrodu.
Houby je také možné pěstovat ve velkém polyetylenovém pytli. Do něj namíchejte substrát s nasekanou slámou a zalijete horkou vodou. Nechte den odstát, poté substrát vysypte a smíchejte se sadbou. Výslednou směs vraťte zpět a pytel zavažte, umístěte nejlépe do tmavší místnosti s vyšší teplotou (asi 25°C). Po dvou týdnech pytel proroste podhoubím. Pak pytel umístěte do chladné místnosti okolo 12 °C (to je vlastně onen zmíněný „šok“). Na závěr vyřežte tak 15 děr, kterými budou houby prorůstat.
Pěstování hlívy a žampionů pod drobnohledem
Hlívu můžete bez problému pěstovat na kládách, pařezech, ale i v substrátech (buď koupených hotových, nebo ve směsi pilin či slámy). Substrát byste měli nejprve nechat nasáknout vodou a poté se sterilizovat při 110–115 °C). Po zchladnutí naočkujte co nejdříve – dávka by se měla rovnat asi 2,5 % hmotnosti substrátu. Růst podhoubí můžete očekávat asi za 14–18 dní. Osvětlení rostoucí hlívy by mělo dosahovat svítivosti mezi 100–400 luxů a v místnosti by měla být zajištěna alespoň nějaká výměna vzduchu.
Pro pěstování žampionů je opět nejjednodušší koupit si hotový substrát. Pokud si chcete z nějakého důvodu namíchat vlastní, tak vězte, že jeho hlavní složkou je typicky sláma obohacená o dusík s přídavkem sádry (regulace pH), obsah vody v substrátu tvoří (70-75 %). Fermentace probíhá na hromadách pod plachtou nebo v krechtech – odvětrávání CO2. Substrát se ještě kvůli tvorbě plodnic pokrývá vrstvou rašeliny.
Domácí pěstování hub možná vypadá složitě, ale ve skutečnosti to – alespoň u námi zmiňovaných druhů – není až tak horké. Ve chvíli, kdy pochopíte, jaké podmínky mají vaše houby rády, bude jejich pěstování radost a vy se stanete nadšeným indoor houbařem. Nejen, že si na svůj stůl zajistíte trvalý přísun chutných a zdravých hub, domácí pěstování hub je rozhodně i velká zábava.