Žloutnou vašim rostlinám i mladé listy a vy už nevíte, co s tím? Jedním z důvodů může být nedostatek železa, který zásadně ovlivňuje zdraví rostlin a je nenahraditelnou součástí chlorofylu. Uzdravte své rostlinky díky novince od značky Vínofit a seznamte se s unikátním práškovým listovým hnojivem Ferrofit.
Existují přírodní bio hnojiva? Nebo se musíme smířit s všudypřítomnou chemií?
V současnosti vládnou bio-trendy ve všech odvětvích lidské společnosti. Jedná se ale o uvědomění lidí, že by se měli vrátit k přírodě a tomu co nabízí, nebo je to jen další chytře promyšlený tah marketingu? Obě varianty mají něco do sebe. My se však nyní zaměříme jen na problematiku bio hnojiv pro indoor pěstování rostlin a pokusíme se nastínit základní rozdíly mezi chemickými a bio hnojivy.
Co ukrývá bio a co chemie
Na začátek je důležité objasnit si, co přesně se pod výše uvedenými pojmy skrývá. Bio hnojivo je složeno z přírodních organických látek. Tato dvě slova označují původ a složení hnojiva. „Organický“ tedy znamená, že obsahuje sloučeniny uhlíku a „přírodní“ že byly získány z odumřelých rostlinných nebo živočišných částí. Alternativou bio hnojiv jsou chemická hnojiva. Ta mohou být rovněž organická, nebo minerální, obě však vesměs vždy bývají syntetická. Syntetický původ nejspíše není třeba vysvětlovat. Přívlastek „minerální“ znamená, že látky ve hnojivu neobsahují sloučeniny uhlíku. Je to tedy horší hnojivo? Nikoliv! Abychom zjistili proč, musíme nejprve říci něco o procesu, při kterém získává rostlina ze substrátu živiny.
Po jak velkých soustech přijímá rostlina živiny?
Kořenový systém je vstupní branou pro živiny do těla rostliny. Živinou se v tomto kontextu rozumí jednoduchá molekula, ba dokonce prvek, nejčastěji dusík, fosfor, draslík aj. Organická hnojiva (sloučeniny uhlíku) obsahují molekuly s dlouhými řetězci a než se z nich stanou pro rostlinu využitelné jednoduché molekuly, je potřeba, aby prošly několika fázemi rozkladu. A pro rozklad jsou nezbytní mikrobi. A minerální hnojiva? Ta obsahují chemicky mnohem jednodušší látky, které se rozkládají řádově rychleji a tudíž je rostlina schopná čerpat z nich živiny mnohem dříve. Tím jsme si ve zkratce nastínili výhody a nevýhody hnojiv složených z organických nebo minerálních látek, vraťme se ale zpět k tématu bio.
Proč máme averzi k chemickým hnojivům?
Rozhodneme-li se pro bio hnojivo, protože chceme naše rostliny i v indoor prostředí pěstovat co možná nejšetrněji a protože nechceme, aby nám „nasákly chemií“, zkusme se nejprve oprostit od mediálních mýtů. Těmi máme na mysli především často skloňovanou kontaminaci půdy a podzemních vod chemickými látkami ze zemědělství, kde používají chemická hnojiva. Zde je povinností říct, že to není vina hnojiv jako takových, ale ziskuchtivých zemědělců, kteří si svá pole pletou s továrnami na plodiny. V honbě za co nejvyššími výnosy překračují doporučená dávkování hnojiv a následná kontaminace půdy a podzemních vod je vlastně jen logickým důsledkem. Je toto riziko i u bio-hnojiv? Není, ale hrozí zde jiný problém. Jak jsme si již řekli výše, látky v bio-hnojivech pochází z rostlinných a živočišných zdrojů. To ale může zahrnovat i velmi diskutabilní masokostní moučku. Nechceme tím tvrdit, že se vyskytuje ve všech bio-hnojivech, ale uvádíme ji jako pochybení lidského faktoru stejně jako v případě nadužívání chemických hnojiv v zemědělství.
Co je to přírodní původ?
Ono označení chemická a přírodní je koneckonců poněkud zavádějící. Látky v chemických hnojivech jsou sice zpracovány průmyslově, nicméně odněkud bylo třeba zajistit vstupní surovinu. A zkuste uhádnout odkud. Ano, právě z přírody. Nejčastěji se
za tímto účelem těží na minerály bohaté zeminy a horniny. Pak už je pouze otázkou čistoty průmyslových procesů, zda výsledný produkt nebude znečištěn odpadními látkami. A renomované značky jsou si toho velmi dobře vědomy. Dále je důležité uvědomit si, kde a jak budeme rostliny pěstovat a teprve až poté můžeme začít s hnojením. Nás samozřejmě zajímá indoor pěstování. To není tak úplně přirozený, nebo chcete-li přírodní proces. A to je také hlavním důvodem, proč není nutné lpět na bio hnojivu, neboť vlastnosti chemických hnojiv jsou zde výhodou. Rychlejší vstřebatelnost, nižší cena a vyšší trvanlivost. Bio hnojiva v těchto parametrech o trošku pokulhávají. Oba druhy hnojiv ovšem mají stejně pohodlné a přesné dávkování, neboť jsou ve formě roztoku s přesně danou koncentrací.
Doporučení na závěr
Nelze jednoznačně říci, zda jsou ta či ona hnojiva dobrá či špatná. Každé najde své uplatnění jinde a vždy je třeba zjistit si, k čemu se bio či chemie lépe hodí. Obecně můžeme pro indoor doporučit chemická hnojiva, která jsou efektivnější. Máte-li ale osobní zkušenost se špatným vlivem na chuť plodin, nebudeme vám to tvrdohlavě vyvracet, jen zmíníme eventuální možnost špatného dávkování. Protože i sebelepší lék se při špatném použití stává jedem.
0 komentářů k zobrazení