Skip to content
606 522 314 info@specialnizahradnictvi.cz

Jak dlouho před sklizní je vhodné vysadit hnojiva

Hnojiva k systematickému pěstování, s nímž chceme získat viditelné výsledky, neodmyslitelně patří. Každý pěstitel se s nimi ale musí naučit zacházet – musí je umět vybírat, míchat, dávkovat… Zkrátka s nimi pracovat od zakoupení až po jejich použití a vysazení. A právě na konečnou fázi používání hnojiv jsme se v tomto článku zaměřili.

hnojivoPěstujete pro svou spotřebu?

Pokud vám mezi rozmanitými rostlinami dělají radost citrusy, rajčata nebo chilli papričky, asi vás napadne otázka, jak půjde finální konzumace dohromady s hnojením. Rostliny jsou s hnojivem v kontaktu po celý svůj život a pěstitel najednou při dozrávání plodů neví, co si s tím počít. Odpověď je přitom jednoduchá – hnojivo musíme ve správný okamžik vysadit a rostlinám ho nedodávat. Ony se tak od látek, které jsou pro nás nežádoucí, samy očistí.

Kdy hnojiva vysadit a proč

Doba, kdy je vhodné vysadit hnojivo, může být různá. Nejčastěji se ale udává časový interval posledních 7-14 dní pěstování, a to podle toho, čím konkrétně a v jakém množství pěstitel rostliny hnojí. U šetrnějších biohnojiv můžeme počítat s dobou posledních 5-7 dní. Obecně se tedy hnojiva vysazují na poslední týden pěstování rostlin, konkrétnější informace se často objevují v návodech k použití u jednotlivých hnojiv.

A proč vlastně hnojiva na poslední týden nebo dva vysadit? Důvodem je flushing, česky proplachování. Jde o techniku zbavování se posledních zbytků živin z hnojiv, které si rostlina vzala. Při této technice rostlinu nehnojíme a zaléváme ji pouze čistou vodou nebo si k ruce vezmeme pomocné látky k těmto účelům určené, například Final Solution. Účinnost a rychlost proplachování závisí také na tom, v čem pěstujeme – například v hydroponii stačí poměrně krátká doba na to, aby se rostlina pročistila a vyplavila vše, co pěstitelé nechtějí konzumovat a co by mohlo kazit dobrý dojem z jejich vlastní úrody.

Vysaďte hnojiva, která používáte při pěstování svých rostlin, včas, aby se rostliny a plody stihly očistit a jejich konzumace byla příjemná a naprosto nezávadná.

Comments (0)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top
Vyhledat