606 522 314 info@specialnizahradnictvi.cz
Jak Skladovat Zeleninu, Aby Vám Ji Nenapadli škůdci?

Jak sklízet a skladovat zeleninu, aby vydržela co nejdéle svěží?

Období sklizně zeleniny je tu – okurky, rajčata, papriky, saláty, brambory a další. Také si lámete hlavu s tím, jak ji nejlépe sklidit a uskladnit, aby nehnila a neplesnivěla? Právě pro vás jsme sepsali těchto pár rad.

Dbejte na správné načasování

Zeleninu je potřeba sklízet v pravý čas. Některé druhy totiž postupem času dřevnatí nebo hořknou. Správné načasování je důležité také v průběhu dne. Zde platí stejná poučka jako pro zalévání, a to sklízejte ideálně ráno nebo večer. A pokud je úroda navlhlá nebo ji chcete před uskladněním opláchnout od nánosu půdy, je potřeba ji před uskladněním nechat uschnout. V opačném případě si zaděláváte na pořádnou plíseň.

Dávejte si také pozor na vlhkost, nechte vše před skladováním uschnout.Připravte prostory k uskladnění

Základem úspěchu je čistota. Ve sklepech, přenoskách i starých nádobách totiž číhají zárodky plísně a hniloby, připravené zaútočit na vaši čerstvou zeleninu.

Možností je spousta. Například je dobré vysířit sklepy – síra má totiž dezinfekční účinky. Přenosky můžete zase vydezinfikovat a skleněné nebo keramické nádoby vymýt vařící vodou. Síření sklepů se přitom provádí pomocí sirných knotů, které se zapálí a v podobě plynu proniknou do všech zákoutí místnosti. Je to opravdu účinné.

Popřemýšlejte, jak zeleninu zpracovat

Pro klid duše je lepší většinu z úrody nějakým způsobem raději zpracovat než uchovávat v syrovém stavu. Pokud výrobky navíc zavaříte do sklenic, vydrží vám i několik let.

Ze zeleniny se dá připravit například domácí majonéza, lečo, zavařené okurky a další dobroty, které vám v kuchyni jistě přijdou vhod.

4 další rady pro dobrou sklizeň

1) Poškozené a nahnilé kusy nebrat

Poškozená zelenina rychle podléhá zkáze a může se tak stát zárodkem hniloby, která zničí část z vaší poctivě vypěstované zeleniny.

2) Dbejte na správné podmínky skladování

Každá zelenina si žádá své. Například brambory milují sucho a chladnější teploty okolo 6 °C. Rajčata, okurky, cukety a dýně zase dávají přednost teplotám nad 10 °C. Kořenová zelenina, brokolice, kapusta, salát a houby vyžadují teploty nižší než 4 °C.

3) Pozor na vlhkost

Brambory potřebují nižší teploty, bude se jim dařit ve sklepě.

Opět zde platí, že každá zelenina si žádá své, Zatímco bramborám prospívá sucho, jiné druhy zeleniny dávají přednost vlhkému prostředí. Všeho moc ale škodí, vlhké a málo větrané sklepy snadno napadá plíseň a stejně tak může napadnout vaši úrodu.

Stav vlhkosti i teploty ve vašem sklepě přitom můžete průběžně kontrolovat pomocí vlhkoměru a teploměru a v případě potřeby potom využít třeba zvlhčovač nebo odvlhčovač.

4) Bojujte proti škůdcům

Ze škůdců jsou největším nepřítelem uskladněné zeleniny asi myšky. V první řadě je potřeba zabránit, aby se do skladovací místnosti tito škůdci vůbec dostali. Další možnosti jsou samozřejmě pasti.

Než dlouhodobě skladovat je však vždycky lepší držet se pravidla: „Zavařit nebo rychle sníst.“ Ne každá zelenina totiž skladování snese a vy si potom akorát přiděláte práci v podobě nahnilé nadílky.

Zajímá vás, jak si poradit se sklizní konopí?

Stáhněte si e-book o pěstování konopí doma a pro každého.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *