skip to Main Content
606 522 314 info@specialnizahradnictvi.cz
Klíčení Semen Doma A Snadno – Jak Na To?

Klíčení semen doma a snadno – jak na to?

Klíčky si domů zdaleka nemusíte nosit jen z lednice v supermarketu. Naklíčit vlastní semínka zvládnete levou zadní i jako úplný zelenáč a nepotřebujete k tomu ani speciální výbavičku. Prozradíme vám vše, co o nakličování potřebujete vědět, abyste s ním mohli začít klidně ještě dnes.

Proč se vůbec pouštět do domácího klíčení?

Důvodů je hned několik. Především jsou klíčky neuvěřitelně zdravou bombou plnou vitamínů a stopových prvků. A ty jsou hlavně v zimě, kdy máme na talíři zeleninu a ovoce převážně ze skleníků, více než potřeba. Nadopují vás vitamíny skupiny B, spoustou vitamínu C a z minerálů především vápníkem, hořčíkem, železem a fosforem.

Domácí klíčení semínek navíc potěší i vaši peněženku. Je o poznání levnější než koupě hotových klíčků zabalených v plastu nebo pořizování vitamínových zázraků v lékárně. V neposlední řadě mají klíčky skvělou chuť, která obohatí skoro každý kulinářský výtvor a potěší i lidské oko.

Jaká semínka vybrat

Nakličovat se dá téměř každé zrnko či semínko, s některými to jde ale o poznání lépe a více si i pochutnáte.

Superstar mezi klíčky jsou fazolky mungo. Skvěle chutnají a první sklizeň můžete mít na talíři už po 48 hodinách.

Nejlépe se na klíčení hodí:

Klíčení Semen Doma A Snadno
  • Luštěniny – zmíněné fazolky mungo, hnědá čočka, pohanka a quinoa.
  • Obiloviny – oves, ječmen, pšenice.
  • Zeleninaředkvička, brokolice, červené zelí, červená řepa, cibule.
  • Další rostlinky – řeřicha, vojtěška, rukola, slunečnice, hořčice.

Co ke klíčení potřebujete

Nabízí se hned několik možností. Můžete začít „punkovým“ způsobem a využít jen to, co máte doma. Až ale propadnete kouzlu domácího nakličování, oceníte šikovnější vychytávky. Tady je přehled všech možností:

  • Co dům dal – postačí vám zavařovací sklenice, jemná síťovinová látka a gumička. Látka musí být opravdu jemná, aby skrze ni proudilo k semínkům dostatek vzduchu. Pomocí gumičky ji na sklenici upevníte jako víčko.
  • Sklenice na klíčení – o poznání šikovnější náčiní. Sklenice má šroubovací víko opatřené síťkou z nerezové oceli. Ke sklenici patří kovový stojan, který ji drží dnem vzhůru ve správném úhlu, aby mohla odtékat přebytečná voda a semínka měla dostatek vzduchu.
  • Nakličovací miska – může mít jedno i více pater. Jednopatrová miska má vespod podmisku, kam nalijete vodu, a na ni pak umístíte sítko se semínky. Vícepatrová miska má důmyslný systém, kdy vodu naléváte svrchu a ta pak protéká všemi patry přes semínka až do spodní misky. Výhodou je, že díky více patrům můžete klíčit různá semínka zároveň. Je ale potřeba mít se na pozoru před možným vznikem plísně.

Jdeme na klíčení!

Jak Na Klíčení

Abyste mohli s klíčením začít klidně hned, ukážeme si postup v zavařovačce, kterou určitě máte doma. Probíhá vlastně stejně jako v nakličovací sklenici, jen nemáte k dispozici zmíněný stojan, který udržuje sklenici v ideálním úhlu pro odtékání vody. Klíčit budeme fazolky mungo, ať máte na talíři první sklizeň co nejdříve. Tak jdeme na to!

  1. krok semínka namočte alespoň ve dvojnásobku vody. Takto namočená je nechte dvanáct hodin odpočívat při pokojové teplotě, mimo přímý dosah sluníčka.
  2. krok – po uplynutí potřebného času vodu slijte a semínka pořádně propláchněte. 
  3. krok – s pravidelným proplachováním pokračujte i v průběhu klíčení. Základem je dvakrát denně, můžete ale i častěji, zvláště v létě, kdy se voda rychleji vypaří.
  4. krok – proplachujte a proplachujte, dokud nezískáte dostatečně dlouhé výhonky. U fazolek mungo budou stačit dva až tři dny.

No a pak už si jen vychutnejte vlastní mungo klíčky nabité vitamíny a minerály, jak je libo! Pokud je všechny rovnou nesníte, klíčky ještě jednou propláchněte a uložte v uzavřené misce do ledničky. Jídlo vám můžou zdobit ještě okolo čtyř dnů.

Pokud nechcete zůstat jen u klíčení a chystáte se rostlinku vypěstovat do plné krásy, bude se vám hodit startovací sada pro klíčení, předpěstování a klonování. Zajistí rostlinám naprosto ideální podmínky, a vaše pěstitelské pokusy se tak vždy zaručeně vydaří.

0 komentářů k zobrazení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top
×Zavřít vyhledávání
Vyhledat