skip to Main Content
606 522 314 info@specialnizahradnictvi.cz
Klíčení Semínek Doma A Snadno – Jak Na To?

Klíčení semínek doma a snadno – jak na to?

Klíčky nemusíte shánět jen v supermarketu nebo zahradnictvích. Domácí klíčení semen zvládnete levou zadní i jako úplný zelenáč a nepotřebujete k tomu ani speciální výbavu. Prozradíme vám vše, co o nakličování semínek potřebujete vědět, a můžete s ním začít klidně ještě dnes. Vyjde vás to levněji než koupě hotových klíčků zabalených (a dost možná zapařených) v plastu.

Proč se pěstování klíčků věnovat

Důvodů je hned několik. Především jsou klíčky neuvěřitelně zdravou bombou plnou vitamínů a stopových prvků. Nadopují vás vitamíny skupiny B, spoustou vitamínu C a z minerálů především vápníkem, hořčíkem, železem a fosforem. Jsou skvělé na podporu imunity, trávení i psychické pohody. Klíčky mají navíc skvělou chuť, takže obyčejnou svačinu dokážou proměnit v luxusní gurmánský zážitek.

Domácí klíčení semínek potěší také vaši peněženku, je totiž o poznání levnější než koupě hotových klíčků, nebo dokonce pořizování vitamínových „zázraků“ v lékárně. S domácími klíčky máte navíc záruku kvality a čerstvosti. 

Jaká semínka na klíčení vybrat

Nakličovat se dá téměř každé zrnko či semínko, s některými to jde ale lépe a více si pochutnáte. Důležité je však slovo „téměř“, protože ne všechna naklíčená semínka se mohou konzumovat. Například výhonky semínek melounu honeydew jsou jedovaté.  

Superstar mezi jedlými klíčky jsou fazolky mungo. Skvěle chutnají a první sklizeň můžete mít na talíři už po 48 hodinách.

Co klíčit

  • Luštěniny – zmíněné fazolky mungo, hnědá čočka, cizrna, pohanka a quinoa.
  • Obiloviny – oves, ječmen, pšenice a žito.
  • Zelenina – ředkvička, brokolice, červené zelí, červená řepa, cibule.
  • Další rostlinky – řeřicha, vojtěška, rukola, slunečnice, hořčice.

Co raději nenakličovat

Kromě zmíněného melounu se jako semínka ke klíčení nedoporučují velké druhy fazolí, které jsou po naklíčení tvrdé a špatně stravitelné, a jakákoli semena určená k výsevu, protože bývají chemicky ošetřena. Vhodná nejsou ani semínka, která po namočení tvoří gel, jako například chia a len.

Klíčení ve sklenici, nebo v misce?

Můžete začít „punkovým“ způsobem a využít jen to, co máte doma. Až ale propadnete kouzlu domácího nakličování, určitě oceníte šikovnější vychytávky. Tady je přehled všech možností:

  • Co dům dal – postačí vám zavařovací sklenice, síťovina a gumička. Látka musí být opravdu jemná, aby skrze ni proudilo ke klíčícím semínkům dostatek vzduchu. Pomocí gumičky se síťovina upevní na sklenici jako víčko.
  • Sklenice na klíčení – o poznání šikovnější náčiní. Sklenice má šroubovací víko opatřené síťkou z nerezové oceli. Ke sklenici patří kovový stojan, který ji drží dnem vzhůru ve správném úhlu, aby mohla odtékat přebytečná voda a semínka měla dostatek vzduchu. Sklenice je praktická, ekologická a snadno omyvatelná, vyrobená ze zdravotně nezávadného a bezpečného skla.
  • Nakličovací miska – může mít jedno i více pater. Jednopatrová miska má vespod podmisku, kam nalijete vodu, a na ni pak umístíte sítko se semínky. Vícepatrová miska má důmyslný systém, kdy vodu naléváte svrchu a ta pak protéká všemi patry přes semínka až do spodní misky. Výhodou je, že díky více patrům můžete klíčit různá semínka zároveň. Je ale potřeba mít se na pozoru před možným vznikem plísně.

Ve sklenici se bude dařit většině semen na klíčení, zejména pak těm větším. Semínka listové, kořenové nebo košťálové zeleniny, tzv. microgreens, doporučujeme klíčit spíše v misce. 

ROOT IT PROPAGATION KIT S PAŘNÍKEM

SKLENICE NA KLÍČENÍ

Sklenice na klíčení s keramickým podstavcem je jednoduché zařízení na produkci chutných a nutričně bohatých klíčků v domácím prostředí.

hnojiva Canna

ŘEŘICHA BIO SEMENA

Řeřicha BIO semena na klíčení 200g jsou BIO semena bez chemické úpravy na výrobu domácích klíčků i microgreens.

hnojiva Canna

MISKY NA KLÍČENÍ

Misky na klíčení klíčků 3ks s průměrem 200mm je jednoduché zařízení na domácí produkci chutných a nutričně bohatých klíčků.

Jak klíčit semínka ve sklenici

Abyste mohli s klíčením začít hned, ukážeme si nejprve postup v zavařovačce, kterou určitě máte doma. Probíhá vlastně stejně jako v nakličovací sklenici, jen nemáte k dispozici zmíněný stojan, který udržuje sklenici v ideálním úhlu pro odtékání vody. Klíčit budeme fazolky mungo, ať máte na talíři první sklizeň co nejdříve. Tak jdeme na to!

  1. Semínka doporučujeme nejprve přebrat a odstranit poškozené kousky. Ty by stejně nevyklíčily a staly by se živnou půdou pro bakterie a plísně.
  2. Semínka namočte alespoň do dvojnásobku vody nechte je dvanáct hodin odpočívat při pokojové teplotě na světlém místě, ale mimo přímý dosah sluníčka.
  3. Po uplynutí potřebného času vodu slijte a semínka pořádně propláchněte. 
  4. S pravidelným proplachováním pokračujte i v průběhu klíčení. Základem je dvakrát denně, můžete ale i častěji, zvláště v létě, kdy se voda rychleji vypaří.
  5. Proplachujte a proplachujte, dokud nezískáte dostatečně dlouhé výhonky. U fazolek mungo budou stačit dva až tři dny.

Jak klíčit v misce

První dva body jsou stejné jako v předchozím postupu, dále pak pokračujete:

  • Namočená semínka přeceďte přes sítko a rozprostřete rovnoměrně po celé ploše misky
  • Po dobu prvních dvou dnů, je dobré mít semínka zakrytá například talířkem nebo větší miskou. Pokud je třeba, 1–2× denně vlhčete rozprašovačem.
  • Třetí den sundejte kryt a pokračujte ve vlhčení, dokud nezískáte dostatečně dlouhé výhonky. 

Klíčení semínek ve vatě

Klíčky, z nichž chcete konzumovat hlavně nať, můžete nechat klíčit na talířku s vlhkou vatou. Do hlubokého talíře na vatu hustě rozložte semínka a prolijte vodou. Napoprvé může vrstvička vody zůstat stát, semínka ji rychle natáhnou. Poté udržujte vatu pouze vlhkou a zhruba po deseti dnech můžete začít odstříhávat první lístečky. 

Typicky se takto nechává naklíčit řeřicha, ředkvičky a salát. Tento způsob oceníte také v případě, že to chcete zkusit se lnem nebo chia semínky. Buničitá vata totiž dokáže korigovat sliz, kterým se semínka po namočení obalí.

Největším ohrožením pro klíčky jsou plísně

Množení škodlivých mikroorganismů lze předejít důkladným a pravidelným proplachováním, zároveň je však nutné předejít usazování přebytečné vody či zapaření. Právě proto je důležité, aby semínka mohla dýchat a voda se odpařovat.

A jak poznáte, že je něco v nepořádku? Klíčky budou potažené bílými chomáčky plísně a sklenice nebo miska bude nepěkně zavánět. 

Co s klíčky dál?

Jakmile jste spokojeni s délkou klíčků, propláchněte je a uložte v uzavřené misce do ledničky, vydrží tam ještě zhruba čtyři dny. Pokud je tedy všechny rovnou nesníte.

Klíčky doporučujeme jíst tepelně neupravené. Zamíchejte je do salátu, pomazánky nebo s nimi posypte namazaný chléb. Ozdobit jimi můžete rizoto nebo krémovou polévku, tam je však přidejte až nakonec, aby si uchovaly co nejvíce vitamínů a minerálů. 

Další tipy, jak klíčky obohatit kuchyni 

  • Přidejte hrst klíčků do zeleninového smoothie.
  • Mungo klíčky se skvěle hodí k asijské kuchyni a báječně se doplňují s limetkovou šťávou a koriandrem.
  • Naklíčenou čočku použijte k přípravě salátů v kombinaci s mrkví a osmaženou cibulkou.
  • Z cizrny vyrobte výživný hummus.
  • Brokolicové klíčky vhoďte do salátu s quinoou.

Pusťte se do pěstování klíčků doma

Jak vidíte, není to žádná věda, když víte, jak semínka naklíčit. Hlavní je udržet správnou vlhkost. Pokud nechcete zůstat jen u klíčení a chystáte se rostlinku vypěstovat do plné krásy, bude se vám hodit startovací sada pro klíčení, předpěstování a klonování. Zajistí rostlinám naprosto ideální podmínky, a vaše pěstitelské pokusy se tak vždy zaručeně vydaří.

Vypěstujte si klíčky s námi

Je to jednoduché, chutné a navíc velice zdravé. Podívejte se, které všechny klíčky si můžete doma vypěstovat.

0 komentářů k zobrazení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top
×Zavřít vyhledávání
Vyhledat