Patříte stejně jako my mezi milovníky avokáda? Plod nabušený živinami, vitamíny a minerály je dnes…
Nevíte, co se zbytkem úrody? Usušte ji
Pokud vám zahrádka letos nadělila pohádkovou úrodu a vy stále přemýšlíte, co s ní, přestože jste obdarovali téměř všechny své známé, vyzkoušejte některý z 5 způsobů, jak na sušení ovoce. Je to skvělé řešení pro zpracování hromady jablek, hrušek, švestek a dalších dobrot. A navíc sušené ovoce vydrží mnohem déle než to čerstvé.
5 způsobů, jak usušit ovoce z vlastní zahrádky
1) Použijte horkovzdušnou troubu
V případě, že se sušením teprve začínáte a nemáte k dispozici šikovné vybavení, vyzkoušejte horkovzdušnou troubu. Nemá-li vaše trouba tuto funkci, nevadí. Potom ale nezapomeňte při sušení nechat u trouby otevřená dvířka, kterými může následně unikat vlhkost.
Sušení v troubě sice nevyžaduje žádné počáteční náklady (každý má doma přece troubu), avšak ve výsledku vás může vyjít draze. Obzvlášť pokud se rozhodnete sušit ve velkém. Navíc trvá dlouho a plechy s ovocem zabírají místo v troubě.
A jak postupovat? Na plátky nakrájené ovoce nejprve rozložte na plech opatřený pečicím papírem. Poté dejte plech do trouby vyhřáté na 20 °C a ovoce sušte do polosucha. Následně můžete teplotu ještě mírně zvýšit a ovoce dosušit.
2) Pokud nemáte troubu, zkuste topení
Kdysi bylo běžné sušit ovoce na topení, v kamnech nebo na síti určené k sušení. Ta je vhodná hlavně pro začátečníky, kteří si nejsou jistí ohledně pořízení vlastní sušičky. Ale také spousta zkušených lidí na tento způsob nedá dopustit.
Předností této varianty jsou hlavně nízké náklady. Tento způsob je nicméně poměrně zdlouhavý. Kromě ovoce je však vhodný také pro sušení bylinek, které by měly schnout především přirozeně.
3) Upečte si vlastní čaj
Jednou z možností, jak zpracovat ovoce pomocí sušení, je příprava takzvaného pečeného čaje.
Nejprve si nakrájejte ovoce na menší kousky. Pokud nechcete, nemusíte je ani loupat. Poté k nim přidejte trochu cukru a koření dle chuti. Pro pečený čaj je výborný například hřebíček nebo anýz. Stejně tak můžete vyzkoušet skořici. Rozprostřenou směs v zapékací misce nebo na pekáči poté vložte do trouby předehřáté minimálně na 200 °C a pečte přibližně 45–60 minut. A jakmile dostanete chuť na šálek dobrého čaje, stačí směs zalít horkou vodou.
4) Pořiďte si speciální sušičku
Pokud sušíte každý rok, pořízení vlastní sušičky se vám rozhodně vyplatí. Její velkou výhodou je především to, že suší rovnoměrně a po vyskládání ovoce na jednotlivé pláty se tak v podstatě nemusíte o nic starat. Sušičky se skládají většinou z více pater, takže pojmou velké množství ovoce, a zároveň nezaberou tolik místa. Ovoce ze sušiček navíc skvěle chutná a nehrozí, že by vaši úrodu napadla při sušení plíseň.
5) Vyzkoušejte sušení mrazem neboli lyofilizaci
Sušení ovoce mrazem je skvělé především v tom, že si ovoce zachová téměř původní chuť, tvar i obsah vitamínů a minerálů. Většinu lidí však odradí opravdu hodně vysoká pořizovací cena takzvaného lyofilizátoru, která je v řádu desítek až stovek tisíc korun. Pokud však patříte ke skutečným milovníkům sušeného ovoce, může pro vás být tento způsob natolik zajímavý, že si lyofilizátor pořídíte i do své domácnosti.
Nejen ovoce, ale také zelenina se dá sušit. Můžete tak na zimu uschovat skvělá sušená rajčata nebo cuketky. Vyzkoušejte některý z těchto 5 způsobů.
Comments (0)