S rostlinami je to jako s vašimi sousedskými vztahy. Buď si navzájem sednete, pomáháte si…
Vhodné kombinace jedlých rostlin: odrazují škůdce i zlepšují chuť
Napadlo vás někdy, že existují kombinace rostlin, které odpuzují škůdce a jejich důsledkem je i lepší, výraznější a plnější chuť plodů? Pojďme se na ně společně podívat. Třeba obyčejné přesázení a zařazení nových rostlin dokonale oprostí vaši pěstitelskou chloubu od nežádoucích živlů.
Rostliny jsou jako lidé – s někým si rozumí, s jiným ne
Tedy alespoň v něčem. Stejně tak jako si lidé nemusí rozumět se svými sousedy, ani rostliny nemusí být nadšené z toho, kdo „žije“ vedle nich. Nebo to může být opačně a všechny rostliny mohou jásat, jak úžasného souseda mají a jak se jim ve společnosti jednoho či druhého báječně žije.
Vše je způsobeno tím, že každá rostlina vypouští do vzduchu látky, jež působí na sousední rostliny. Některé mohou být vůči těmto látkám netečné, jiným mohou vadit, nebo prospívat. Platí to i o sázení rostlin po sobě – například rajčata není vhodné sázet tam, kde jste nedávno sklidili brambory.
Polykultura aneb Proč rostliny chtějí žít pospolu
Efektivní kombinování a variování jedlých rostlin s jinými jedlými rostlinami nebo jedlých rostlin s bylinkami nazýváme jednoduše polykulturou. Soužití rostlin vedle sebe je jedním ze způsobů, jak rostliny chránit před škůdci. Vhodné kombinace také nevyčerpávají půdu takovým způsobem jako při pěstování jednoho druhu a ještě vzájemně podporují svůj růst a vývoj.
Které varianty se vám pravděpodobně osvědčí
A které kombinace jedlých rostlin vašemu pěstování prospějí? Příklad některých uvádíme v tabulce:
ROSTLINA | VHODNÁ KOMBINACE | NEVHODNÁ KOMBINACE |
brambory | fazole, kedluben, kopr, křen, máta, špenát | celer, červená řepa, hrách, rajčata |
cibule | červená řepa, hrách, jahodník, okurky, pórek | fazole, košťáloviny |
česnek | červená řepa, jahodník, okurky, mrkev, rajčata | fazole, hrách, košťáloviny |
fazole | brambory, celer, jahodník, kedluben, rajčata, ředkvičky, řepa, hlávkový salát | cibule, česnek, hrách, pórek |
jahodník | cibule, červená řepa, česnek, fazole, pórek, špenát | — |
kedluben | brambory, celer, červená řepa, fazole, hrách, pórek, rajčata | čínské zelí |
kopr | brambory, cibule, chřest, mrkev, okurky | — |
mrkev | cibule, čekanka, česnek, hrách, kopr, rajčata | — |
okurky | celer, cibule, česnek, fazole, kopr | ředkvičky |
pórek | celer, jahodník, kedluben, mrkev, rajčata | červená řepa, čínské zelí, hrách |
rajčata | celer, česnek, kedluben, kukuřice, máte, mrkev | brambory, hrách |
ředkvičky | fazole, jahodník, kedluben, mrkev, rajčata, špenát | čínské zelí, okurky |
Jak získat plody s vynikající chutí
Stejně tak jako můžeme směle využít kombinací rostlin, které se vzájemně podporují v růstu, můžeme vyzkoušet i nejednu kombinaci, která by měla zajistit lepší a výraznější chuť plodů. Nikdo přece nechce, aby rajčata, která si vypěstuje, chutnala jako ta, která z nouze kupujeme v únoru v marketech.
Co se osvědčilo:
- papriky a rajčata získávají lepší chuť, pokud rostou v přítomnosti bazalky
- brambory pěstované v kombinaci s kmínem získávají plnější aroma
- většině druhů zeleniny pomáhá estragon, libeček, lichořeřišnice a majoránka, zejména pak lilku
- tymián a šalvěj pomáhají získat lepší chuť rajčatům
- ve společnosti paprik, rajčat a mrkve se vyplatí mít pažitku
- lepší chuti paprik můžete dosáhnout společným pěstováním s koprem
Taktizovat se vyplatí
Vyzkoušejte prověřené kombinace, chraňte tak své rostliny a získejte maximum z jejich chuti a kvality. Někdy stačí takto nekomplikovaný krok a trocha taktizování před samotným sázením a můžeme si ušetřit ošetřování věčně napadených a ohrožených rostlin. Vymýšlejte a kombinujte. Je to první a velmi důležitý krok k vítězství nad plísněmi a škůdci všeho druhu.
Comments (0)