S rostlinami je to jako s vašimi sousedskými vztahy. Buď si navzájem sednete, pomáháte si…
Zamilovali jste si klíčky? Vypěstuje si chutnou řeřichu
Klíčky jsou oblíbenou součástí jídelníčku mnoha z nás. Nejen že jsou doslova nabité vitamíny, ale také moc dobře chutnají. Klíčit můžete přímo v pohodlí domova, navíc v průběhu celého roku. Dejte si jen pozor při výběru semínek. Ačkoli platí, že klíčit lze kdeco, určitě neplatí, že všechna semínka jsou jedlá. A to ani v případě některých jedlých plodin. Třeba taková řeřicha je ale sázka na jistotu. Pojďme si o ní a jejím klíčení povědět víc.
Řeřicha a její účinky na lidský organismus
Nenápadná rostlinka, které toho umí opravdu hodně. Tak by se dala popsat řeřicha. Její protizánětlivé účinky pomáhají při potížích s močovým měchýřem, ledvinami i dýchacími cestami, díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů potom přispívá i k posílení imunity. Řeřicha je bohatým zdrojem vitaminů C, A, B1, B3, K a E. Z obsažených minerálů potom stojí za zmínku třeba vápník, sodík nebo železo.
Kromě toho řeřicha dokáže stimulovat činnost žlučníku a jater a také napomáhá správnému trávení. Proto se skvěle hodí jako doplněk k tučnějším a hůře stravitelným pokrmům.
Jak na klíčení řeřichy a co k němu budete potřebovat?
Klíčení není žádná věda a určitě mu snadno přijdete na kloub. Právě v případě řeřichy je navíc klíčení opravdu snadné a hlavně velmi rychlé. Nejčastěji se za tímto účelem využívají speciální misky nebo sklenice na klíčení. Kromě vhodné nádoby potom budete potřebovat už jen vybraná semínka, v našem případě tedy řeřichu. Vybírejte nejlépe semínka v BIO kvalitě, která nejsou ošetřena pesticidy ani jinými látkami.
Postup klíčení ve sklenicích a miskách se v tomto případě příliš neliší. Semínka řeřichy není třeba předem namáčet, což usnadňuje práci a urychluje celý proces. Sklenici nebo misku se semínky uchovávejte při teplotě kolem 20 °C a nevystavujte ji přímému slunečnímu záření. Nezapomeňte semínka alespoň dvakrát denně propláchnout vodou (patrové misky na klíčení jsou uzpůsobené tak, že vždy stačí nalít vodu jen do horního patra), v průběhu dne je potom můžete párkrát orosit. V létě bude potřeba dopřát semínkům více vody než v zimě, ale to určitě sami dobře poznáte.
Do 4–6 dnů už budete mít klíčky řeřichy připravené ke konzumaci. Potom už je stačí jen propláchnout vodou a přidat si je do salátu, sendviče nebo jakéhokoli jiného pokrmu. Pokud klíčky nezpracujete hned, můžete je ještě pár dní skladovat v lednici.
Rozdíl mezi klíčky a microgreens
Dalším způsobem, jak pěstovat a konzumovat semínka (nejen) řeřichy, jsou dnes čím dál populárnější microgreens. Princip je podobný jako u klíčení, jen v tomto případě se vůbec nekonzumují kořínky, ale jen vzrostlá část rostlinek, která se v závislosti na druhu osiva nechá dorůst do výšky přibližně 5–20 centimetrů. Pokud se do toho budete chtít pustit, může se vám hodit set na pěstování microgreens, který obsahuje vše potřebné, tedy podmisky, podmisku s drenážními otvory a pěstební médium Grodan Cress Plate.
Řeřicha v květináči
Na závěr ještě musíme zmínit, že řeřichu můžete pěstovat i v jiné podobě než jen jako klíčky a microgreens. Stačí ji jen klasicky zasadit. Pěstování řeřichy v květináči je podobně snadné jako její klíčení. Jen je potřeba hlídat, aby substrát nikdy nevyschl a současně nebyl nasáklý velkým množstvím vody. Samozřejmostí by tak mělo být pravidelné rosení, díky kterému semínka rychle vyklíčí a vyrostou.
Co se vám bude při klíčení hodit?
sklenice na klíčení
Jednoduché zařízení na produkci klíčků v domácím prostředí.
misky na klíčení
Jednoduché zařízení na produkci klíčků v domácím prostředí. Průměr 200 mm.
bio semena řeřicha
Semena bez chemické úpravy na výrobu klíčků i microgreens. 200 g.
0 komentářů k zobrazení