skip to Main Content
606 522 314 info@specialnizahradnictvi.cz

Specifika hydroponického pěstování zeleniny – znáte je?

V jednom z minulých článků jsme vás seznámili s tím, co se skrývá pod tajemným slůvkem „hydroponie“. Dnes na tyto znalosti navážeme dalším tematickým článkem, který se bude věnovat hydroponickému pěstování zeleniny.

Výsadba a pěstování s pomocí zásad hydroponie nejsou nikterak náročné. Hydroponie se sama o sobě vyvíjela poměrně dlouhou dobu. První zmínky o této metodě pěstování rostlin jsou zaznamenány již z doby starého Egypta. U nás je hydroponie neodmyslitelně spjata zejména s pěstováním pokojovek, ovšem ve světě existují rozsáhlé hydroponické skleníky, které každoročně produkují miliony tun zeleniny. Jaké jsou tedy specifika tohoto způsobu pěstování?

Bohatý obsah vitamínů a minerálních látek

Při dobré péči a kvalitním hydroponickém základu je hydroponicky pěstovaná zelenina velice svěží na pohled i na skus. Jelikož mají rostliny neustálý přístup k důležitým živinám, je finální výpěstek bohatý na vitamíny a důležité látky,hydroponie jak se od zeleniny očekává. Zeleninu vypěstovanou hydroponickým způsobem tedy můžeme považovat za zeleninu chutnou a plnou důležitých vitamínů a minerálů.

Minimální riziko hniloby a plísní

Při hydroponickém pěstování rostliny nepřicházejí do styku s půdou a nejsou zalévány standardním způsobem, při kterém by jejich listy ležely na hlíně. Tím je minimalizován vznik hniloby a nejrůznějších druhů plísní.

Zelenina bez pesticidů

Dalším specifikem a nepopiratelnou výhodou je také skutečnost, že zelenina je pěstována ve sterilních pěstebních médiích, čímž je minimalizován výskyt nejrůznějších druhů chorob a plevelů. V tomto případě tudíž není obvykle nutné používat pesticidy, jež na kvalitě a chuti zeleniny příliš nepřidají.

Pěstování zeleniny je nyní možné takřka všude

Jelikož zelenina roste ve speciálním živném roztoku, může být pěstována v takových místech, kde jiný proces není možný. Obyvatelé bytů a domů bez zahrady si tedy mohou vychutnat domácí rajčata, salát či papriky, pokud se rozhodnou pro hydroponii.

Hydroponické pěstování zeleniny šetří váš čas

Hydroponie přináší velkou úsporu času. Ve své podstatě postačí pouze doplňovat hladinu živného roztoku, který si následně rostlina sama odebírá. Pokud se bojíte, že vám výpěstky během letní nebo zimní dovolené, kdy budete mimo domov, odejdou do „zahradnického nebe“, nemějte obavy. Celý proces lze totiž jednoduše zautomatizovat a eliminovat tak rizika přelití nebo naopak nedostatečné zálivky. Vzhledem k tomu, že v živném roztoku jsou obsaženy všechny důležité látky, rostlina mnohem lépe koření a rychleji roste.

Tak co, chcete si také vypěstovat chutný a křupavý salát u vás doma? Objednejte si svůj hydroponický systém ještě dnes.

0 komentářů k zobrazení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top
×Zavřít vyhledávání
Vyhledat