skip to Main Content
606 522 314 info@specialnizahradnictvi.cz

Nádrže na vodu a jejich využití v hydroponii

Základem pro jakýkoliv hydroponický systém je samozřejmě zdroj vody. Každý, kdo to s hydroponií myslí aspoň trochu vážně, by si takový zdroj měl správně vybrat. V tomto článku najdete několik rad, dle kterých by se váš výběr měl řídit.

Dostatek vody pro každou rostlinu

V tomto článku bohužel není prostor, abychom zde dlouze rozepisovali, kolik vody vyžaduje ta která rostlina, i když je zřejmé, že existují rostliny skromnější i žíznivější. Aby zavlažování probíhalo několikrát denně, ba dokonce kontinuálně, nesmíme objem nádrže podcenit. Jednoduchým pravidlem tedy budiž snadno zapamatovatelných 5 – 10 l vody na jednu rostlinu. Na 10 květináčů bude potřeba tedy 50 až 100 l vody. Vždy se však vyplatí držet se horní hranice, což nám ušetří starosti a nebude potřeba vodunádrž na vodu doplňovat příliš často. Objem je však jen jednou, nikoli jedinou vlastností nádrže, proto se budou následující řádky věnovat dalším specifikům této problematiky.

Specializovaná vs. improvizovaná nádrž

Požadované množství vody či živného roztoku lze samozřejmě napustit do jakékoliv nádoby. Ovšem pokud nechcete mít starosti s údržbou, opravami různých kutilských řešení, nebo se snad chcete vyhnout obavám ze stability nádrže, je ideálním řešením koupě nádrže, speciálně navržené pro hydroponii. Tyto nádrže jsou sofistikované ve všech ohledech. Od zabudovaného ventilu, přes praktické víko až po velmi nenáročnou přepravu. Moderním trendem jsou promyšlené a přitom jednoduché flexitank, neboli skládací nádrže. Díky gumovému plášti je lze přepravovat v krabici o malých rozměrech, a po rozložení pojmou 100 až 250 l kapaliny. Samozřejmostí je pak rychlá montáž bez použití jakéhokoliv nářadí.

Další výhody speciálních nádrží

Jelikož jsme na začátku zmínili hydroponický systém, jehož základem je nádrž na kapalinu, je nutné zmínit další výhodu specializovaných nádrží. Tou je bezesporu fakt, že jsou určeny pro sestavu uceleného systému pro hydroponické pěstování. Tím docílíme velice efektivního pěstování, které šetří prostředky, neboť nevyžaduje čerpadla, časové spínače ani elektrickou energii.

0 komentářů k zobrazení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top
×Zavřít vyhledávání
Vyhledat