606 522 314 info@specialnizahradnictvi.cz
Vypěstujte Si Avokádo.

Nevyhazujte pecku z avokáda: Vypěstujte si nové ovoce

Třeba právě vy patříte mezi milovníky avokáda, které je doslova nabušené živinami, vitamíny a minerály. Avokádo, které je z 80 % tvořeno velmi zdravým tukem a přezdívá se mu pralesní margarín nebo máslové ovoce, je navíc plné bílkovin, které jsou nezbytné pro stavbu svalové hmoty, ale také udržování štíhlé figury. Vyzrálý plod hruškovitého tvaru je dnes v naší zemi běžně dostupný, ale co si budeme povídat, je i poměrně drahé. Tak proč si tuhle superpotravinu nezkusit vypěstovat doma? Pusťte se směle do toho! S námi to zvládnete hravě.

3 tipy, jak být s klíčením avokádové pecky úspěšní

Základem domácího pěstování avokáda je samozřejmě pecka. Jak ale vybrat ten správný kus ovoce, v němž bude pravděpodobně ukryta ideální pecka pro vaše účely? Tady máte pár tipů:

  1. Vybírejte výhradně vyzrálé avokádo – poznáte ho tak, že je na omak měkké a má tmavě zelenou až hnědofialovou barvu.
  2. Vyzkoušejte test se stopkou – když je avokádo zralé tak akorát, stopku snadno odloupnete a v dírce, která po ní zbude, uvidíte zelenou, zelenožlutou nebo až nažloutlou barvu. Nahnědlá barva značí přezrálé avokádo, které už má nakročeno k zahnívání. Pokud stopku odtrháváte ztěžka, je avokádo nezralé a ještě potřebuje čas.
  3. Zkontrolujte vnitřek – až avokádo doma rozkrojíte, mělo by mít žlutozelenou dužinu.

Hydroponii využijete i při pěstování avokáda.Způsobu nakličování je více. Který bude ten váš?

Pecku, kterou opatrně vyjmete z avokáda, pořádně očistěte od dužiny, aby vám místo správné klíčení nehnila. Skvěle vám k tomu poslouží měkký kartáček na zuby a papírová utěrka. Někdo z pecky odstraňuje i svrchní hnědou slupku, která by se stejně během klíčení sama odloupávala.

Je na vás, který způsob nakličování avokádové pecky si vyberete. Jde to jak v substrátu, tak úplně bez něj, tedy hydroponicky.

Nakličování v substrátu

Substrát určený k nakličování je potřeba udržovat neustále vlhký, nesmí vám vyschnout. Na druhou stranu si dávejte pozor na to, aby substrát nebyl zase moc přemokřený. Nechcete přece, aby vám pracně opečovávaná pecka uhnívala. Při klíčení postupujte takto:

  1. Pecku umístěte do vlhkého substrátu špičkou nahoru,
  2. pokud je pecka kulatá, najděte na ní světlou skvrnu – to je spodní část, která patří do země,
  3. nechte pecku z jedné třetiny vyčnívat,
  4. udržujte substrát vlhký.

Nakličování hydroponicky pomocí párátek

Toto je metoda pro fajnšmekry, kteří holdují hydroponii stejně jako všichni na Speciálním Zahradnictví. Připravte si pecku, užší skleničku nebo skleněnou misku s vodou, 4 párátka a postupujte následovně:

  1. 4 párátka opatrně zapíchněte po obvodu do spodní části pecky, která je širší,
  2. pecku obklopenou párátky umístěte do sklenice s vodou tak, aby párátka držela spodní část pecky nad vodou – ponořená by měla být jen spodní třetina pecky,
  3. skleničku s vodou a částečně ponořenou peckou postavte na teplé a světlé místo (ne ale na přímé slunce), kde je teplota okolo 25 °C, třeba na topení,
  4. obden vyměňujte vodu, která by měla být vlažná,
  5. semeno začne klíčit za 2 až 6 týdnů, pokud tomu tak není, neuspěli jste a zkuste štěstí s jinou peckou,
  6. počkejte si na první 2 až 4 lístky a husté kořínky, v tuto chvíli je možné semenáček přesadit do květináče s lehkým substrátem,
  7. v substrátu by měla být pouze spodní část pecky, klidně i polovina může vyčnívat nad povrch.

A máte krásnou pokojovou rostlinu

Než budete sklízet, bude rostlinka avokáda skvělou pokojovkou. Nejlépe se jí bude dařit v lehké a mírně kyselé zemině, kterou udržujte vlhkou, ale nepřemokřujte ji. Avokádo vám bude vděčné i za občasné osvěžení v podobě postřiku na listy.Z pecky avokáda vám vyroste krásná pokojovka.

Zemina není to jediné, co rostlina potřebuje. Kvůli dobrému odvodňování na dno květináče umístěte drenáž a až na ni dejte substrát. Ideální je použít půl na půl směs ornice a kokosového vlákna. Není potřeba hnojit. S tím můžete začít, až bude rostlině 1 rok.

Rostlinka avokáda nemá ráda měnící se počasí, které je pro Českou republiku tak typické. Proto s květináčem sem tam otočte, nenechávejte ho na přímém slunci a mějte ho přes zimu v místnosti, kde je minimálně 7 °C. Klidně rostlině dopřejte pokojovou teplotu.

Aby se vám avokádo příliš nevytahovalo do výšky, zaštipujte ho. Hezky se vám začne košatit a krásně pokvete. Už vidíte v představách tu parádní bonsaj?

Úrodu můžete očekávat nejdříve za 4 roky. Než poprvé sklidíte své vlastní avokádo, může to ale trvat i 8 až 15 let. Plod zraje klidně i 8 měsíců, tak na něj nespěchejte.

Naučte se kuchtit z avokáda

Avokádo spousta gurmánů považuje za lahůdku, která není příliš dobrá samostatně, ale při vaření jde o skutečný poklad. Uplatnění najde hlavně v mexické kuchyni, při přípravě sushi nebo exotických pomazánek. Vyzkoušejte třeba dužinu smíchanou se sýrem nebo vajíčkem. Ještě větší lahůdka to je v salátu s kuřecím masem s lehkým zakápnutím citronem. Už se vám sbíhají sliny?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *