606 522 314 info@specialnizahradnictvi.cz
Chutné Recepty Z česneku Pro Každou Příležitost.

4 recepty s domácím česnekem v hlavní roli

Užijte si svoji česnekovou úrodu a uvařte si některý z chutných pokrmů. Připravili jsme pro vás recepty pro 4 osoby, zkusit můžete jenom některý – nebo rovnou všechny! Některé recepty možná znáte, jiné vás mile překvapí, rozhodně však nebudete litovat.

Pravá a nefalšovaná česnečka

Česnečka vás postaví na nohy.

Polévka z česneku chutná snad každému. Navíc má říz a díky hlavní surovině tohoto pokrmu je velmi zdravá.

Co bude potřeba?

  • 4 střední brambory
  • 8 stroužků česneku
  • 1 l vody nebo vývaru
  • tvrdý sýr
  • majoránka
  • sůl
  • chléb nebo rohlíky

Postup přípravy:

  1. Syrové brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  2. Česnek nařežte na plátky nebo prolisujte a spolu s bramborami krátce orestujte na pánvi.
  3. Zalejte vše vodou nebo vývarem a vařte, dokud brambory nezměknou.
  4. Podle chuti přidejte ještě majoránku a polévku dosolte.
  5. Podávejte s najemno nastrouhaným tvrdým sýrem, chlebem nakrájeným na kostky a opečeným dozlatova.

Lahodná sýrovo-česneková pomazánka

S česnekovou pomazánkou budete mít úspěch na každé domácí party. Stejně tak si na ní pochutnáte ve formě odpolední svačiny nebo lehké večeře. Specifický zápach z úst potom hravě zaženete čokoládou nebo kávou.

Česneková pomazánka se skvěle hodí na každou party.

Co bude potřeba?

  • 200 g pomazánkového másla
  • 200 g taveného sýru
  • cca 5 stroužků česneku
  • smetana, mléko nebo bílý jogurt na dochucení
  • sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy:

  1. Smíchejte pomazánkové máslo s prolisovaným česnekem a najemno nastrouhaným sýrem.
  2. Zjemněte smetanou, mlékem nebo jogurtem, dochuťte solí a pepřem dle potřeby.
  3. Podávejte ve formě jednohubek, s chlebem nebo bagetkou.

Pečený česnek jako pochoutka

Při pečení česnek ztratí svůj říz, změkne a získá oříškovou chuť. Vyzkoušejte tuto úžasnou pochoutku, kterou si zamilujete.

Pečený česnek není tak ostrý.

Co bude potřeba?

  • 4 celé paličky česneku
  • olivový olej

Postup přípravy:

  1. Paličky česneku rozřízněte podélně na polovinu.
  2. Potřete je olivovým olejem a zabalte do alobalu.
  3. Pečte cca 45 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.
  4. Vyndejte je z alobalu a pečte ještě dalších 10 minut.
  5. Podávejte s bagetou a máslem.

Staré dobré aglio olio

Aglio olio aneb stará dobrá italská klasika, kterou si připravíte během několika málo minut. Velmi jednoduchou přípravu tohoto pokrmu zvládne i úplný začátečník.

Aglio olio vám zabere jenom pár minut.

Co bude potřeba?

  • 400–500 g špaget
  • 6–8 stroužků česneku
  • 1 rajče
  • feferonky dle chuti
  • olivový olej
  • petržel

Postup přípravy:

  1. Uvařte špagety v horké a osolené vodě.
  2. Česnek nakrájejte na tenké plátky, feferonky posekejte nadrobno a vše jemně orestujte na olivovém oleji v pánvi.
  3. Směs smíchejte spolu s těstovinami, dochuťte nakrájenou petrželkou, přidejte nakrájené rajče a dle chuti ještě trochu olivového oleje.

Česnek se využívá téměř ve všech slaných pokrmech, kde slouží jako nenahraditelné dochucovadlo. Je skvělým základem marinád, a navíc má léčivé účinky. Zasaďte si vlastní a zajistěte si dostatečně velkou úrodu.

Chystáte se zasadit vlastní česnek, ale nevíte, jak na to?

Přečtěte si další z našich článků.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *