S rostlinami je to jako s vašimi sousedskými vztahy. Buď si navzájem sednete, pomáháte si…
4 recepty s domácím česnekem v hlavní roli
Užijte si svoji česnekovou úrodu a uvařte si některý z chutných pokrmů. Připravili jsme pro vás recepty pro 4 osoby, zkusit můžete jenom některý – nebo rovnou všechny! Některé recepty možná znáte, jiné vás mile překvapí, rozhodně však nebudete litovat.
Pravá a nefalšovaná česnečka
Polévka z česneku chutná snad každému. Navíc má říz a díky hlavní surovině tohoto pokrmu je velmi zdravá.
Co bude potřeba?
- 4 střední brambory
- 8 stroužků česneku
- 1 l vody nebo vývaru
- tvrdý sýr
- majoránka
- sůl
- chléb nebo rohlíky
Postup přípravy:
- Syrové brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Česnek nařežte na plátky nebo prolisujte a spolu s bramborami krátce orestujte na pánvi.
- Zalejte vše vodou nebo vývarem a vařte, dokud brambory nezměknou.
- Podle chuti přidejte ještě majoránku a polévku dosolte.
- Podávejte s najemno nastrouhaným tvrdým sýrem, chlebem nakrájeným na kostky a opečeným dozlatova.
Lahodná sýrovo-česneková pomazánka
S česnekovou pomazánkou budete mít úspěch na každé domácí party. Stejně tak si na ní pochutnáte ve formě odpolední svačiny nebo lehké večeře. Specifický zápach z úst potom hravě zaženete čokoládou nebo kávou.
Co bude potřeba?
- 200 g pomazánkového másla
- 200 g taveného sýru
- cca 5 stroužků česneku
- smetana, mléko nebo bílý jogurt na dochucení
- sůl a pepř podle chuti
Postup přípravy:
- Smíchejte pomazánkové máslo s prolisovaným česnekem a najemno nastrouhaným sýrem.
- Zjemněte smetanou, mlékem nebo jogurtem, dochuťte solí a pepřem dle potřeby.
- Podávejte ve formě jednohubek, s chlebem nebo bagetkou.
Pečený česnek jako pochoutka
Při pečení česnek ztratí svůj říz, změkne a získá oříškovou chuť. Vyzkoušejte tuto úžasnou pochoutku, kterou si zamilujete.
Co bude potřeba?
- 4 celé paličky česneku
- olivový olej
Postup přípravy:
- Paličky česneku rozřízněte podélně na polovinu.
- Potřete je olivovým olejem a zabalte do alobalu.
- Pečte cca 45 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.
- Vyndejte je z alobalu a pečte ještě dalších 10 minut.
- Podávejte s bagetou a máslem.
Staré dobré aglio olio
Aglio olio aneb stará dobrá italská klasika, kterou si připravíte během několika málo minut. Velmi jednoduchou přípravu tohoto pokrmu zvládne i úplný začátečník.
Co bude potřeba?
- 400–500 g špaget
- 6–8 stroužků česneku
- 1 rajče
- feferonky dle chuti
- olivový olej
- petržel
Postup přípravy:
- Uvařte špagety v horké a osolené vodě.
- Česnek nakrájejte na tenké plátky, feferonky posekejte nadrobno a vše jemně orestujte na olivovém oleji v pánvi.
- Směs smíchejte spolu s těstovinami, dochuťte nakrájenou petrželkou, přidejte nakrájené rajče a dle chuti ještě trochu olivového oleje.
Česnek se využívá téměř ve všech slaných pokrmech, kde slouží jako nenahraditelné dochucovadlo. Je skvělým základem marinád, a navíc má léčivé účinky. Zasaďte si vlastní a zajistěte si dostatečně velkou úrodu.
Comments (0)