Někdo ji miluje, jinému zase přijde hořká a trpká. Tak či tak se rukole musí nechat, že obsahuje opravdu celou řadu vitamínů, zlepšuje zažívání, posiluje imunitní systém a podporuje chuť k jídlu.
5 jedlých rostlin, které doma vypěstuje i začátečník. Víte, jaké to jsou?
Začátečníci často správně pátrají po rostlinách, které nejsou příliš náročné a na kterých by se mohli postupně učit, co všechno je potřeba dělat, aby jim neuhynuly. Když je navíc čeká odměna v jedlé formě, motivace, snaha a píle bývá o to silnější. S jakými rostlinami tedy začátečníci neudělají chybu?
1. rajčata
Malá rajčátka jsou pro začátečníky jako stvořená. Menší keříky dokáže každý udržet pod kontrolou a pravidla jsou docela jednoduchá. Rajčata potřebují světlo asi 10 hodin denně, půdu je třeba udržovat vlhkou, nikoli mokrou – to by jim rozhodně neprospělo. Vyberte si vhodné hnojivo, které včas před sklizní vysadíte. Až budete chtít rostlinky rozmnožit, rozprašte pyl na ostatní. Není to nic složitého a ta odměna za to rozhodně stojí. Taková rajčata totiž v marketu nekoupíte.
2. pažitka
Zdobení nejrůznějších pokrmů, ale především prospěšnost pro naše zdraví – to jsou hlavní důvody, proč můžete na začátku svého pěstování vyzkoušet pažitku. Výsledek totiž bude stát za to a z pěstování budete mít jistě radost.
Pažitka je skvělá v tom, že nevyžaduje mnoho místa a jediné, co potřebuje, je dostatek vláhy a světla, a to 10 hodin denně. Její růst je třeba podpořit hnojivem. Jakmile pažitka vyroste, sklízejte ji řezáním měkkých stonků, rozhodně nepoužívejte její dřevnaté části.
Pokud budete chtít rostlinu rozmnožovat, použijte přímo její semínka.
3. tymián
Až se rozhodnete semínko tymiánu zasít, do pěstebního média ho nezahrabávejte, ale pouze vtiskněte. Při pěstování myslete na to, že se tymiánu nejvíce daří v lehkém a sušším pěstebním médiu (klasický substrát s pískem či perlitem) a za dostatečného přísunu světla.
Tymián nevyžaduje příliš mnoho vody, a dokonce ani přihnojování. V případě, že byste to s hnojením a vodou přeháněli, nebudou mít rostlinky tak výrazné aroma, jak si pravděpodobně přejete.
4. salát
Na rozdíl od již zmíněné pažitky vyžaduje salát hodně místa – na to rozhodně myslete, než ho začnete pěstovat. Jediné, co k tomu kromě prostoru potřebujete, je lehčí pěstební médium. A ke sklizni také nůžky. V začátcích buďte opatrní se zaléváním, abyste salát „neutopili“, pomozte si rozstřikovačem. Dbejte také na to, aby byl v chladnu. Už po 2 týdnech můžete získat to, po čem toužíte.
5. zelená cibulka
Zelená cibulka je pravděpodobně rostlina s nejjednodušším možným pěstováním. Nechte ji vykořenit ve sklenici s vodou a poté ji přesaďte do suššího pěstebního média. Denně ji zalévejte a těšte se na sklizeň.
Začínáte pěstovat? Vyzkoušejte 5 nejjednodušších a nejméně náročných rostlin, na nichž se můžete všechno naučit a nakonec za svou péči sklidit chutné plody. Držíme palce!
0 komentářů k zobrazení