Ať už pěstujete ovocné nebo okrasné stromky a keře, neměli byste zapomínat na jejich hnojení…
Bio pěstování vs. chemie: výhody a nevýhody + mýty a fakta
Pokud porovnáte vzhled, chuť i vůni domácích rajčat a rajčat zakoupených v supermarketu, jistě se shodneme na tom, že všechny výše jmenované vlastnosti doma vypěstovaných rajčat se s vlastnostmi rajčat kupovaných nedají vůbec srovnávat. Jak lze kvalitu, vzhled, ale i chuť plodin ovlivnit? Svou část podílu na těchto vlastnostech mají hnojiva. Pojďme je mezi sebou porovnat a řekněme si něco více o jejich výhodách či nevýhodách.
Kdy se bio postupy přímo nabízejí a kdy raději zvolit chemii?
Bio metody můžeme vřele doporučit zejména při venkovním pěstování. Máte-li tedy u domku zahrádku, je ideální sem zapravit koňský hnůj, ptačí trus nebo guáno. Při používání slepičího nebo ptačího trusu se ovšem vyhněte jedné ze zásadních chyb – nikdy nepoužívejte trus čerstvý, vždy jej nechte zkvasit. Pokud byste tak neučinili, rostliny nepříjemně spálíte. Velmi vhodné je též použití popela ze spáleného dřeva, který má vysoký podíl draslíku důležitého pro tvorbu květů a plodů. Pokud rodinný dům či chatu se zahrádkou nevlastníte, přesto se však po domácku vypěstovaných plodin nechcete vzdát, můžete si menší zahrádku založit třeba i na balkoně, terase nebo v truhlících za oknem. Dopravovat a aplikovat zde hnojivo z přírodních zdrojů ovšem nebude úplně nejjednodušší. Proto můžete sáhnout po balených přírodních hnojivech nebo hnoji granulovaném, který je k dostání v každém lepším zahradnictví či e-shopu s potřebami pro pěstování.
Organické, anorganické, minerální nebo snad syntetické?
Zřejmě nejvíce se bio pěstování spojuje s použitým hnojivem. Obecně sice můžeme tvrdit, že živiny jsou stále živiny a je jen na nás, zda zvolíme jejich chemicky upravenou variantu či nikoli, chceme-li ovšem používat opravdu kvalitní hnojiva se všemi slibovanými vlastnostmi, nakupujme je od ověřených výrobců a prodejců, mezi něž se řadí i SpeciálníZahradnictví.cz. Pokud bychom mezi sebou porovnávali organická a
anorganická hnojiva, narazíme na řadu předností, ale také nevýhod, jimž se budeme věnovat níže.
Výhody a nevýhody organických hnojiv
Organické hnojivo prochází pouze minimální úpravou. Živiny jsou zde proto primárně vázány v přírodní formě. Tento typ hnojiva může být buďto rostlinného nebo živočišného původu. Jako příklad můžeme uvést hnůj, kompost, guáno, fish mix a žížalí trus.
Výhody organických hnojiv:
- Univerzální použití
- Možnost využít vlastní zdroje
- Dlouhodobé působení díky postupnému uvolňování živin
- Malé riziko vzniku toxických chemikálií
- Plodiny mají výrazně sladší chuť
Nevýhody organických hnojiv:
- Menší výnos, než u hnojiv minerálních (anorganických)
- Pomalé uvolňování živin
- Bio hnojiva nejsou vhodná pro kapilární závlahu
- Kratší trvanlivost
Výhody a nevýhody anorganických hnojiv
Anorganické hnojivo je průmyslově vyrobené hnojivo, které obsahuje řadu minerálů. Můžeme je dělit na hnojiva plnohodnotná (obsahují všechny důležité minerály) a hnojiva speciální (s obsahem pouze některých minerálů).
Výhody anorganických hnojiv:
- Rychlé vstřebávání a přesný poměr živin
- Přesné značení a chemické složení hnojiva
- Velmi snadné použití
- Vhodná do všech pěstebních podmínek
Nevýhody anorganických hnojiv:
- Jsou vesměs vyrobena z neobnovitelných zdrojů
- Jejich opakovaná aplikace může vézt k toxickému nahromadění látek
- Opakované hnojení může změnit pH půdy či zvýšit množství škůdců
Jak můžeme z výše uvedeného vyčíst, jak používání organických, tak anorganických hnojiv má své opodstatnění. Obecně však můžeme tvrdit, že organická hnojiva jsou šetrnější jak ke zdraví, tak i k životnímu prostředí.
Comments (0)