606 522 314 info@specialnizahradnictvi.cz
Asset 3

Roubování rajčat pro větší sklizeň

rajčataRoubování je prastará metoda, stará přes 4 000 let. Asi víte, že roubováním lze zvýšit produkci, prodloužit období sklizně a předcházet mnoha typickým nemocem rostlin bez nutnosti použít pesticidy nebo herbicidy. Roubování řeší také běžné problémy pěstovaných plodin, jako jsou plísně. Například některé odrůdy rajčat jsou choulostivé

a vyžadují při pěstování náročné udržování specifických podmínek. Díky roubování ale můžete pěstovat i méně odolná rajčata bez problému a ještě se dočkáte bohatší sklizně. Chcete vědět, jak na to? Čtěte dál, rádi se s vámi podělíme o krátký návod.

Jak roubování vlastně funguje?

Základní princip roubování je vlastně dosti jednoduchý. Místo toho, aby rostlina normálním způsobem přijímala živiny z půdy vlastními kořeny, přijímá je skrze jinou, hostitelskou rostlinu. Té se říká podnož. V případě rajčat se jako podnož používá zvláště odolná
a vitální odrůda s plody nevalné kvality, nebo dokonce nejedlými. Na podnož se pak roubuje kulturní, choulostivější odrůda. Protože mnoho plísňových a bakteriálních chorob se šíří do rajčat skrze půdu a kořenový systém, použití odolných druhů jako podnože vám umožní pěstovat i k těmto nemocem náchylné druhy. Nadřazený kořenový systém podnože navíc poskytuje více vápníku, nutného pro rozvoj plodu.

Jakou podnož pro roubování rajčat zvolit?

Pro roubování můžete použít i jinou rostlinu než rajče ‑ mnoho zahrádkářů například roubuje na podnož brambor nebo tykve. Co se týče odolných odrůd rajčat, existuje více komerčně dostupných odrůd určených jako podnože. Ty jsou klasifikovány jako „generativní“ nebo „vegetativní“. Generativní povzbuzují roub k rychlejší produkci plodů, vegetativní podporují růst listů, což vede k tomu, že budete mít v důsledku plodů více (ale budete muset možná rostlinku prořezávat). Odrůdou vhodnou na podnož je například MK-T401 (Lycospersicon esculentum). Vyznačuje se vysokou tolerancí k bakteriálnímu vadnutí, fusariovému vadnutí (rasa 2) a verticiliovému vadnutí. Je rezistentní k fusariovému vadnutí (rasa 1), fusárium crown rot (J-3), viru tabákové mozaiky a háďátkům.

Jaký postup byste měli při roubování dodržovat?

rajčata ve skleníkuNejprve si vyberte podnož a roub o stejném průměru. Pokud budete roubovat více než jednu odrůdu, je užitečné si je předem označit. Roubování se nejčastěji provádí takzvanou japonskou metodou. U této metody jsou kulturní druhy a podnož naříznuty vždy šikmo v úhlu 45° a svisle nasazeny na sebe. Šikmým naříznutím podnože a kulturní rostliny vytvoříte mezi oběma rostlinami větší kontaktní plochu než při naříznutí horizontálním. Umístěte roubovací klips okolo horní části podnože tak, že polovina klipsu svírá podnož. Oddělte roub těsně pod děložními lístky pod stejným úhlem jako podnož. Posuňte roub do klipsu tak, aby se dotýkal s podnoží na odříznutých plochách. Přesuňte celek do pěstební místnosti a zlehka zvlhčete vodou (voda se nesmí dostat mezi roub a podnož).

O naroubovanou rostlinu byste se měli náležitě postarat, může totiž trvat až další 3 týdny, než se roub ujme. Naroubované rostliny zakryjte fólií kvůli udržení vysoké vzdušné vlhkosti. Po dalších sedmi až deseti dnech začněte snižovat vzdušnou vlhkost, přičemž teplota by neměla být vyšší než 24°C. Dejte si dobrý pozor, aby vám rouby nezvadly. Důležité také je, aby se roubovaná zem nepřekryla zeminou. Roub můžete zakrýt i fóliovou páskou, ale po čase ji nezapomeňte povolit.

Roubování je skvělým způsobem, jak pěstovat náročné odrůdy rajčat a zároveň dosáhnout vysokých výnosů. Pokud se vám článek líbil a byl pro vás užitečný, můžete jej sdílet svým kolegům a známým. Přejeme vám mnoho zahradnických úspěchů nejen s pěstováním rajčat.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *