S rostlinami je to jako s vašimi sousedskými vztahy. Buď si navzájem sednete, pomáháte si…
Roubování rajčat pro větší sklizeň
Roubování je metoda stará přes 4 000 let. V našich podmínkách se běžně používá při produkci ovoce. Asi víte, že mezi hlavní přínosy patří rychlé množení jedince s požadovanými vlastnostmi, jako jsou kvalita a množství plodů. Přínosem mohou být i další vlastnosti, konkrétně odolnost vůči chorobám nebo vliv na intenzitu růstu.
V poslední době se rozšiřuje také pěstování roubované zeleniny. Tento způsob dominuje u specializovaných velkopěstitelů, ale přínosy roubování ocení i drobní pěstitelé. Běžně se roubují okurky, lilek nebo vodní meloun, v neposlední řadě také rajče. Chcete vědět, jak na to? Čtěte dál, rádi se s vámi podělíme o návod.
Jak roubování vlastně funguje?
Základní princip roubování je vlastně dost jednoduchý. Místo toho, aby rostlina normálně přijímala živiny z půdy vlastními kořeny, přijímá je prostřednictvím kořenového systému rostliny jiné. Té se říká podnož. V případě rajčat se jako podnož používají zvláště odolné a vitální odrůdy, které by měly plody horší kvality, nebo dokonce nejedlé. Na podnož se pak roubuje kulturní odrůda s požadovanými produkčními vlastnostmi. Tak využijete přednosti obou odrůd.
Jaké výhody přináší roubování rajčat?
Protože některé choroby a různí škůdci se šíří do rostlin rajčat přes půdu a kořenový systém, použití odolných druhů jako podnože vám umožní pěstovat i méně odolné odrůdy. Komerční pěstitelé se tak snaží omezit výraznější ztráty rostlin například kvůli bakteriálnímu, fusariovému nebo verticiliovému vadnutí, viru tabákové mozaiky a háďátkům. Kořenový systém podnože má často navíc lepší osvojovací schopnost pro živiny. Zlepšuje se tak růst rostliny, nasazení plodů a jejich dozrávání.
Jaký postup byste měli při roubování dodržovat?
Vše by mělo probíhat v čistém prostředí a použité nástroje je dobré pečlivě umýt. Nejprve si vyberte podnož a roub – měly by mít pokud možno stejný průměr. Budete-li roubovat více než jednu odrůdu, je užitečné si je předem označit.
Roubování se nejčastěji provádí takzvanou japonskou metodou. U ní jsou kulturní druhy a podnož naříznuty vždy šikmo v úhlu 45° a svisle nasazeny na sebe. Šikmým seříznutím podnože a kulturní rostliny vytvoříte mezi oběma rostlinami větší kontaktní plochu než při naříznutí horizontálním. Řez podnože i roubu je třeba udělat pod děložními lístky. Umístěte roubovací klips okolo horní části podnože tak, že polovina klipsu svírá podnož. Posuňte roub do klipsu tak, aby se na odříznutých plochách dotýkal podnože. Přesuňte celek do pěstební místnosti a zlehka zvlhčete vodou (voda se nesmí dostat mezi roub a podnož).
Jak pečovat o mladé rostlinky?
O naroubovanou rostlinu byste se měli náležitě postarat, může totiž trvat až další 3 týdny, než se roub ujme. Naroubované rostliny je třeba udržovat pokud možno v optimálních podmínkách. V jakých? Tady je máte:
- Dostatečná zálivka.
- Vyšší vzdušná vlhkost – týká se prvních 7 až 10 dní, kdy se dá vlhkost zajistit přemístěním rostlin do fóliovníku nebo plastového pařníku. Poté je možné vlhkost začít snižovat, přičemž teplota by neměla být vyšší než 24 °C. V této chvíli možná oceníte kompaktní odvlhčovač Mini Dehumifidier Cornwall Electronics.
- Dostatek světla – můžete rostlině dosvěcovat, a přidat ještě i odrazové fólie.
Roubování je skvělým způsobem, jak pěstovat různé odrůdy rajčat, mít zdravější rostliny a zároveň dosáhnout vysokých výnosů. Pokud se vám článek líbil a byl pro vás užitečný, můžete jej sdílet svým kolegům a známým. Přejeme vám mnoho zahradnických úspěchů nejen s pěstováním rajčat.
Tip: Rostlinu rajčete můžete naroubovat i na podnož příbuzného bramboru. Úrodu vám tak poskytne nadzemní i podzemní část, ovšem výsledná produkce bude přece jen menší.
Comments (0)