skip to Main Content
606 522 314 info@specialnizahradnictvi.cz

Pěstování indoor krok za krokem VIII: prevence a boj proti škůdcům

Aby vaše rostliny pěkně prospívaly a nakonec vám daly krásné, voňavé a chutné plody, musíte se o ně dobře starat. A taková péče neobnáší jen zavlažování, dostatečný přísun světla nebo aplikaci hnojiv, ale i preventivní opatření proti škůdcům nebo boj s nimi, když prevence selže. Co tedy můžete pro své rostliny udělat?

hmyzZákladem všeho je prevence

Je to stejné jako u člověka – všemu škodlivému je nejlepší bránit se preventivně a teprve když je pozdě, zaměřit se na hašení důsledků. Prevence u rostlin sestává především z častých a pravidelných kontrol. Čím častěji budete rostliny kontrolovat, tím dříve si případného nap adení všimnete a můžete včas zakročit. Při kontrole dbejte především na spodní stranu listů, kde se škůdci často usazují. Na tuto stranu listů také aplikujte ochranný postřik.

Co naše rostliny nejčastěji ohrožuje

Mezi nejčastější škůdce u nás patří sviluška, mšice, molice nebo třásněnka. Občas se objevují i mravenci. Rostlinám napadeným těmito organismy nejvíce pomůže postřik biopreparáty, které jsou šetrné k rostlině samotné, ale spolehlivě si se škůdci poradí.

Někdy stačí správná kombinace rostlin

Zní to možná neuvěřitelně, ale jeden druh rostlin může ochránit ten druhý. Stačí vědět, jak je kombinovat, aby byla ochrana účinná a zcela přirozená. Kromě toho rostliny, které jsou schopné takto spolu fungovat (tedy žít v polykultuře), nevyčerpávají tolik pěstební médium a vzájemně se podporují v růstu.

Náš tip: Podívejte se na přehlednou tabulku doporučených kombinací rostlin a vyzkoušejte některé!

Čím uhasit problém, když prevence nefungujepřípravek proti škůdcům

Stává se, že preventivní opatření zkrátka selžou a je nutné řešit přítomnost škůdce a její důsledky. Důležité je umět rozpoznat, proti komu budeme bojovat. Podle toho si potom vybíráme prostředky. Některé jsou účinné proti plísním, jiné proti hmyzu nebo roztočům a sviluškám. Vyberte si v našem e-shopu ten přípravek, který potřebujete. Rádi vám s jeho volbou poradíme.

Dívejte se a rostlinám pomáhejte

Rostliny se bohužel se škůdci nedokážou vyrovnat samy, musíte je proto hlídat a věnovat jim dostatečnou péči, všímat si jakékoli změny jejich vzhledu, ať už jde o postupné chřadnutí nebo o jakékoli flíčky na nich. Čím dříve problém zaznamenáte, tím větší šanci máte, že škůdce porazíte. V případě, kdy prevence nestačí, poskytněte rostlinkám pomoc – pořiďte si postřik, který je zachrání. Uvidíte, že za takovou starostlivost se vám odmění.

0 komentářů k zobrazení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top
×Zavřít vyhledávání
Vyhledat