S rostlinami je to jako s vašimi sousedskými vztahy. Buď si navzájem sednete, pomáháte si…
Nejste na sladké? Vyzkoušejte těchto 5 slaných receptů z konopí
Přidávání konopí do vaření si spojíte spíše s čokoládovými sušenkami nebo dorty? Nemusí to být pravda. Konopí můžete přidat i do slaných lahůdek a vychutnat si je třeba k večeři. Připravili jsme pro vás nejoblíbenější recepty, které budete mít hotové raz dva.
Brokolicová polévka
Vyzkoušejte zdravou pochoutku v trochu alternativní podobě. Zahřeje vás při chladných podzimních večerech.
Co budete potřebovat:
750 g brokolice,
10 g másla,
1,5 l vývaru,
1 stroužek česneku,
100 ml smetany,
sůl,
pepř,
muškátový oříšek,
15–20 g drcených konopných listů.
Jak postupovat:
Nejprve očistěte a omyjte brokolici. Rozdělte ji na růžičky, oloupejte košťály a nakrájejte na plátky. Nasekaný česnek poduste na rozpáleném tuku a přidejte košťály.
Přilijte vývar a povařte na mírném ohni asi 5 minut. Přidejte růžičky brokolice a vařte 10 minut. Jakmile máte hotovo, brokolici s vývarem rozmixujte. Poté vraťte zpátky nad plamen a za stálého míchání přidejte smetanu a drcené konopné listy. Osolte, opepřete a posypte strouhaným muškátovým oříškem. Nechte 5 minut povařit a chvíli odstát.
Kuřecí křidýlka
Pohostěte své přátele a připravte jim neodolatelná kuřecí křidýlka, po kterých se budou ještě týden olizovat.
Co budete potřebovat:
25 kuřecích křidýlek,
½ hrnku konopného másla, rozpuštěného,
180 ml rajčatové omáčky,
6–7 lžic tabaska,
1 lžičku chilli,
1 lžičku drceného česneku.
Jak postupovat:
Předehřejte troubu na 200 °C. Pečte křidýlka asi 25 minut nebo dokud nebudou hotová. Mezitím smíchejte konopné máslo, tabasko, rajčatovou omáčku, česnek a chilli. Upečená křidýlka vložte do připravené směsi a dobře promíchejte. Vraťte zpátky na plech a při 120 °C pečte dalších 20 minut. Před servírováním nechte 5 minut vychladnout.
Konopné pesto
Připravte si vynikající pesto, se kterým bude každý oběd nebo večeře otázka několika minut.
Co budete potřebovat:
1 svazek bazalky,
1 g konopí bez stonků,
10 g másla,
¼ l olivového oleje,
2–3 stroužky česneku,
100 g piniových oříšků,
70 g nastrouhaného parmezánu,
sůl,
pepř.
Jak postupovat:
Nejprve vysušte piniové oříšky a osmahněte na pánvi. Nechte vychladnout. Konopí nadrolte na jemné kousky a namočte v másle. Jakmile směs vychladne, rozmixujte piniové oříšky, máslo, bazalkové listy a stroužky česneku. Měli byste získat trávově zelenou kaši. Přidejte parmezán a olivový olej, aby vznikla pasta. Osolte a opepřete.
Zeleninový koláč
Pochoutka, po které se jen zapráší. Zeleninový koláč s konopím vás dostane.
Co budete potřebovat:
1 balení listového těsta,
⅓ hrnku konopného másla,
1 žlutou papriku,
1 pórek, nakrájený na kousíčky,
¼–½ hrnku kozího sýru, rozdrobeného,
½ lžičky sladké papriky,
½ lžičky kajenského pepře,
sůl.
Jak postupovat:
Předehřejte troubu na 200 °C. Listové těsto vložte na plech vyložený pečícím papírem. Ve velké míse mezitím rozehřejte konopné máslo. Přidejte k němu pórek a papriku a poduste asi 5 minut. Dušenou zeleninu rozložte na připravené těsto. Posypte kozím sýrem a pečte, dokud se sýr nerozpustí a těsto nezíská hnědou barvu. Trvá to asi 12–15 minut.
Konopné těstoviny
Vychutnejte si Itálii, jak ji ještě neznáte. Těstoviny s příměsí konopí získají zajímavou chuť, kterou si určitě oblíbíte.
Co budete potřebovat:
2 hrnky těstovin (špagety),
1 a ½ hrnku mléka (může být konopné mléko),
½ zelené papriky, nakrájené na kousky,
½ cibule, nasekané na kostičky,
1 stroužek česneku,
3 lžíce konopného másla,
½ lžičky dijonské hořčice,
¼ hrnku čerstvé petržele,
¼ hrnku parmezánu,
4 lžíce mouky.
Jak postupovat:
Uvařte těstoviny a dejte je bokem. Na jedné lžíci konopného másla nechte zpěnit papriku, cibuli a česnek. Vařte, dokud cibule nebude průhledná. Zeleninu oddělte z pánve, ale máslo v ní nechejte. Přidejte zbytek konopného másla a pomalu míchejte. Za stálého míchání přisypávejte mouku, dokud nevznikne hustá pasta. Přidejte mléko a hořčici a promíchejte.
Vložte do pánve hotové těstoviny a zeleninu. Vše pořádně promixujte a vařte asi 1 minutu. Posypte parmezánem a petrželí a servírujte.
Comments (0)